Veszélyek

Az állatorvos tanácsai

Ünnepi veszélyek

Közeledvén az ünnepek, lelkünk szeretettel, asztalunk - jobb esetben - válogatott finomságokkal teli. Négylábú társainknak is több jut ilyenkor, ebből is és abból is. Az odafigyelés, jobb bánásmód csak használ mindkét félnek, de a terített asztal veszélyeket is hordozhat.

Az etetéskor óvakodjunk a túlzásoktól! Tarsunk mértéket a mennyiségben, ne adjunk túl fűszeres, a megszokottnál zsírosabb, túl hideg vagy túl meleg ételt. A cukor a húsevők számára nem természetes táplálék, adagolása megzavarja a bélműködést, hosszabb távon elhízást és a fogak gyors romlását okozza. csontból se adjunk a szokásosnál többet, mert székrekedés kiváltója lehet.

A másik véglet: kedvencünk emésztőrendszere ne töltse be a komposztáló gödör vagy a kuka szerepét. romlott, penészes ételt ne etessünk! Ha valmilyen hibát mégis elkövetünk, hányás, hasmenés gyomor- és bélgyulladás lesz  a következmény.

A hányás a szervezet védekező reflexe, amely a gyomorba jutott káros anyagok eltávolítását szolgálja. A kutya és a macska szerencsére könnyen hány, így jó eséllyel szabadulnak meg a nemkívánatos tartalomtól. Rosszabb a helyzet ha a folyamat elhúzódik, ilyenkor a folyadék - éselektrolitháztartás zavarával kell számolnunk, amit elektrolit oldatok itatásával, infúziós kezelésekkel lehet korrigálni.

Súlyosabb esetekben gyomor- és bélgyulladás kialakulásával kell szembenéznünk - jellemző tünete a hasmenés. Az állat étvágytalan,  hasfal feszes és fájdalmas.

A szervezet védekező mechanizmusa ilyenkor is csodálatosan működik - étvágytalanság -, ezt kell segítenünk 1-2 napos koplaltatással.  A rendellenes bomlástermékek lekötésére széntablettát használunk. Az elhúzódó esetekben a szervezet kiszáradást is meg kell előznünk, elektrolit oldatokkal, infúziókkal.

A legyengült ellenálló képesség másodlagos fertőzések kialkulásához vezet. Fontos a körültekintő állatorvosi vizsgálat, a pontos diagnózis hiszen a hányás-hasmenés számos fertőző megbetegedés, anyagcserezavar, mérgezés vagy például bélelzáródás vezető tünete is lehet.

Dr. Gyökeres Sándor