Tavaszi zsongás

Az állatorovs tanácsai

Tavaszi zsongás

A napsugár kicsalogatta a tavasz virágait, pezsdülnek a hormonok is. A természet parancsának engdelmeskedve házi kedvenceinknél is kezdődik a szerelmes zsongás. A falusi portákon éppúgy, mint a panelok tizedik emeletén.

A hím- és nőivarú állatok viselkedése megváltozik, keresik egymás társaságát. eljátszák, vonítják, nyávogják a fajra jellemző nászt megelőző szertartásukra.

Ezek a gazda számára is nehezen tolerálható magatartásváltozások sajnos a szomszédok nyugalmát is zavarják. Nem beszélve az egyéb következményekről, melyek féltucatnyi kiskutya vagy cicakölyök formájában 59-63 nap múlva reakizálódnak. Az egy főre jutó kutya, cica populációt tekintve messze lekörözzük a nyugati országokat.

A nem kívánt szaporulat megelőzésére több védekezési módszer is kínálkozik. Az ivarzó egyed elzárása fogamzás szempontjából kritikus, ugyanis a szomszédot fokozottan zavarhatja. Az eb el is szakíthatja a láncot vagy kirághatja az ajtót.  Azért meg lehet vele próbálkozni, de a természet parancsának korlátozásához igen magas kerítés vagy erős lánc szükséges!

A műtéti megoldás - a nőstények petefészkének vagy méhének és petefészkének eltávolítása - végleg megoldja a problémát. A szakszerűen elvégzett műtét kockázata csekély. A még oly jól sikerült beavatkozásba is üröm vegyülhet, ha az állat idő előtt kitépi a varratokat, ezért - nyolc-tíz napig - adjunk rá védőgallért.

Kultúrált módszer és mind általánosabb gyakorlat a hormonális vagy gyógyszeres védekezés. Ez történhet injekcióval vagy a gazda által szájon át beadott tablettákkal. Az állatpatikában és rendelőkben beszerezhető készítményekeket az állatorvos tanácsai szerint kell alkalmazni, ugyanis ennek a módszernek is vannak buktatói. Elég ha megkésve, már az ovuláció után adjuk be a szert, ezzel épp a fogamzást segítjük elő.

A hormonális védekezés körébe tartozik még, amikor "a már megesett" pácienst speciális injekcióval kezelik. Ez a módszer csak párosodást követő néhány napon belül alkalmazható, többszöri ismétlése meglehetősen rizikós - gyakran vezet a méh gennykórjához.

Ha viszont kölyköket szeretnénk, akkor nem szabad elfelejteni, hogy a kis állatok sok öröm forrásai, de ahogy a róka mondja a Kishercegben: " megszelíditettél, most már felelősséggel tartozol értem".

Dr. Gyökeres Sándor