Szőrhullás

Az álatorvos tanácsai

Szőrhullás

Emlős állatoknál a bőr jellemző tartozéka a szőrtakaró. A szőr hullása lehet fiziológiás és kórós jelenség. A tavaszi és őszi 3-4 hétig taró vedlés a kültakaró rendszeres élettani megújúlása. A tavaszi a látványosabb, akkor váltódik a téli hideg ellen növesztett dúsabb aljszőrzet.

A szőr hullása a nappali világosság időtartamának változásával hozható összefüggésbe. Ez utóbbi pedig az évszaktól függően változik. Így már érthető, miért nem olyan egyértelmű a lakásban tartott állatok vedlése. A szobakutyákat, cicákat gyakorlatilag egész évben azonos mennyiségű fény éri.

Fiziológiásnak tekinthető még a kölykök szőrváltása, valamint a szoptató anyák fokozott szőrhullása az elválasztás körüli időben. Egyes fajták (pl. puli) ilyenkor akár teljesen "levetkőzhetnek".

Kóros jelenség viszont, ha valamely anyag, vitamin vagy nyomelem hiánya váltja ki a szőr töredezettségét, erőteljes hullását. A bőr és a szőr szempontjából az A- és E-vitaminnak, a biotinnak, a pantoténsavnak, más telítetlen zsírsavaknak, a cink és réz ellátottságának a szerepe meghatározó.

Ezeket az összetevőket tartalmazó készítményeket tavasszal - ősszel érdemes kúraszerűen alkalmazni. Így kedvencünk vedlése gyorsabban lezajlik, a bőr egészségesebb, a szőr dúsabb, fényesebb lesz, s nem utolóssorban jobban ellenáll a különböző kórokozóknak  és más káros hatásoknak.

Ezek pedig számosak, hisz a hiánybetegségeken túl még sok esetben találkozhatunk szőrhullással. Bolhák, atkák, tetvek, gombák és baktériumok lehetnek a baj hátterében, akár önállóan, akár vegyes fertőzések formájában. Gyakran a szervezetben lévő gennyes góc a kiváltó ok (például végbél körüli mirigy gyulladás vagy gennyes méhgyulladás). A hormonális zavarokra visszavezethető szőrhullás jellemzője, hogy az elváltozás szimmetrikusan jelentkezik. Ilyenkor az ivarszervek, a pajzsmirigy, esetleg a mellékvesekéreg hibás működése áll a háttérben. Mint érzékelhető, a szőrhullás kóros formáját a legkülönfélébb tényezők okozhatják. A helyes diagnózis felállítása bizony nem mindig könnyű  -bizzuk az állatorvosra!

Meg kell még említeni, hogy a gyakori fürdetés sem tesz jót a szőrnek, a bőrnek, kiszárítja. Évi 4-5 alkalomnál többszőr csak az állatokra kifejlesztett bőrkímélő vagy gyógysamponokat használjuk.

Dr. Gyökeres Sándor