Az állatorvos tanácsai
Naposcsibék
Sokan vannak akik a gyorséttermek McChicken menüjével szemben előnyben részesítik a házia ízű falatokat. A brojlert előállító több tízezres csirkegyárak igen szigorú technológia szerint működnek, de a kistermelőktől is mind nagyobb odafigyelést. mind szélesebb körű ismereteket kíván a piaci verseny.
Mintegy negyvenöt nap alatt kell a körülbelül 35 grammos kiscsirkéből a két kilogrammos brojlert előállítani, ami óriási kihívás az állat szervezetének. A felfokozott anyagcseréjű madár hatványozottan érzékeny bármilyen stresszre. és ha az optimális feltételeket nem sikerül közelíteni, kiesés lesz a következmény. Nézzük sorra a kritikus pontokat.
Az új állományt a lehető legcsíraszegényebb környezetben kell fogadni. Ehhez alapos mechanikai tisztítás és fertőtlenítés szükséges. A gázosítás mind általánosabb gyakorlat. Szintén a megelőzést szolgálja a "körbeszórás", ami a fertőzéseket behurcoló alombogár elleni védekezés.
Alomnak a szecskázott szalma vagy a faforgács a legjobb. Ideális, ha legalább tíz centiméter vastag és mindig száraz. Ha erre nem figyelünk, és a betelepített naposcsibék felfáznak , a hibát később már nem korrigálhatjuk.
Az első héten a kiscsirkék magasságában 32-34 Celsius fok hőmérsékletet kell biztosítani, amit hetente két fokkal lehet csökkenteni. Az állatok is jelzik az igényüket, összebújnak ha fáznak.
Négyzetméterenként 16-18 darabnál többet ne tegyünk, a turnus végére úgyis beállítja magát az állomány, azaz a többi elhullik. Az etetővályú igény kezdetben csirkénként három centiméter, majd öt, később nyolc centiméter, az itatóra két centimétert számoljunk madaranként, vagy ha szelepes a rendszer, akkor tizenöt madarat kalkulálhatunk szelepenként. (Az esetleges dugulás miatt gyakran kell ellenőrizni).
Először inni kell adni a kiscsirkéknek. Fogadáskor 20-22 fokos, később 10-15 fokos hőmérsékletű víz ajánlott számukra. Fontos, hogy az ivóvíz mindig tiszta legyen, az edényt pedig soha ne tegyük hőforrás közelébe.
Az evésre meg kell tanítani a csirkét. Ez legkönnyebben a megfelelő szemcsenagyságúra darált kukoricával sikerül, amit a másodi
k naptól már keverhetünk az indítótáppal. Akár gyári, akár házilag kevert a takarmány, a megfelelő beltertalom és minimális káros toxinszám lenne kívánatos. Ez jobbára csak a címkén, a leírásokban van így, ezért szinte nélkülözhetetlen a májvédők, a szelénkészítmények, ásványi anyagok és vitaminok rendszeres pótlása.
Terjedőben vannak a szárított tejsav baktériumokat tartalmazó szerek, melyek adagolása a normális bélflóra gyors kialakulását, ezáltal a kórokozó baktériumok háttérbe szorítását segíti.
A szellőztetés külön tudomány. Ha ammóniaszagot érzünk, feltétlenül szükséges a légcsere, de huzat nélkül.
A fertőző betegségek szempontjából döntő, hogy megbízható helyről származzon a kiscsibe, és az ajánlott vakcinázásokat is végezzük el. Egyes betegségek gyorsan nagy károkat okoznak, mások lassan szedik a vámot. Mielőbb forduljunk állatorvoshoz. A szakszerűtlen beavatkozás (például a "kakasporzás") csak ritkán segítenek, viszont a normális bélflórat is károsítják, elfedik a tüneteket és késleltetik a hatékony beavatkozást.
Mindent tudó gyógyszer nincs, a megelőzés a kulcs. A fentiekben ismertetett stressztényezők csökkentése mellett szakszerűen kell alkalmazni a vitaminokat, ásványi anyagokat és más kiegészítőket.
Dr. Gyökeres Sándor