Myxomatosis

Az állatorvos tanácsai

Myxomatosis

Ez a jellegzetes, vírus okozta elváltozás az üregi nyúl, a tőle származó házinyúl és néhány egzotikus rokonfaj megbetegedése. Más állatfajokban, így például a vadnyúlban nem okoz gondot.

A kór elterjedésében döntő szerepe voltannak, hogy az 50-es években Franciaország egy magánparkjában a mértéktelenül elszaporodó üregi nyulak irtására ezt a fertőző anyagot vetették be. De hát a biológiával vigyázzni kell - a vírus kiszabadult a kontroll alól és évi mintegy 400 km-es sebességgel elterjedt Európában.

A ferőző ágenst különféle ízeltlábúak, elsősorban szúnyogok terjesztik, melyeket a szél nagy távolságokra elsodorhat. Egyes házinyúl-állományokon belül a bolhák is közvetítik a betegséget - ez  magyarázza téli előfordulásukat. Újrafertőzött tenyészállatok behozatalával is bekerülhet a kór egy-egy állományba.

A lappangási idő 6-9 nap. Az ízeltlábúak által beoltott vírus a bőrben elszaporodik, majd szétszóródik a szervezetben a véráram útján. A bejutás helyén a hám károsodik, a vérerek fala sérül, savóval telt ürege, kocsonyás, daganatszerű képletek keletkeznek. Az elváltozások többnyire a fülek, a szemhéj és az orr bőrén mutatkoznak, jellegzetes ödémás duzzanatot (oroszlánfejet) okozva. Később hasonló képletek a végbélnyílás környékén is megjelennek. A legyengült egyedek nyálkás- gennyes kötőhártya-gyulladás, orrhurut, tüdőgyulladás tünetei között hullanak el. Gyengébb virulenciájú törzsek kisebb, tömöttebb duzzanatokat okoznak, ez a folyamat több hétre is eltolódhat, kórjóslata is kedvezőbb.

Manapság a myxomatosis ezen klasszikus jeleit mindinkább olyan formák váltják fel, melyeknél a klinikai képet a tüdőfolymatok uralják. A bőrön alig vagy egyáltalán nem láthatóka jellegzetes myxomák, előtérbe kerül a kötőhártya-gyulladás, orrfolyás, tüsszögés. A házinyúl-állományok megvédése céljából jól bevált a szúnyogháló alkalmazása és az ízeltlábúak gyérítése a környezetben. A módszer azért nem tökéletes, mert mindig marad egy kis rés, de a zöldtakarmánnyal is bekerülhet a nem kívánt közvetítő.

A megelőzés hatékony eszköze a vakcinás védekezés. A háromhónaposnál idősebb állatokat immunizálva egy évig tartó védettség érhető el. A diagnosztizált megbetegedés igazgatási intézkedéseket von maga után, a már beteg állatokat ki kell írtani, a zárlat alá helyezett területen pedig az összes nyulat vakcinázni kell.

Dr. Gyökeres Sándor