Mastitis - enzimterápia

Mastitis - enzimterápia

A tőgyulladásoknak acut, krónikus és szubklinikai formáit különböztetjük meg. Legtöbbször baktériumok okozzák, de gombák, valamint mycoplasmák is sokszor részt vesznek a betegség kialakításában.

Acut mastitis esetén az állat általános állapota zavart, lázas, a tőgyszövetekben többé-kevésbé kifejezett regresszív folyamatok zajlanak. Az elváltozásokat a fertőző ágens, de még inkább a gyulladásos sejtek szétesése okozza. A fibrin képződés  - mint fiziológiás védekező rendszer, kiemelkedő jelentőséggel bír, túlzott mennyiségben termelődve azonban gyulladásos ödéma kialakulásához vezet, ami zavarja a gyógyulást. Az ilyen tőgygyulladások terápiájában a kórokozó eliminációja mellett a fibrinolízis támogatása igen hatásosan segíti a gyógyulási folyamatot a proteolitikus enzimek használataaz antibiotikum terápia megerősítését jelenti.  (Mastitis Veyx tögyinfúziók)

A szubklinikai mastitisek a tejelő tehenek tartásában az egyik legnagyobb gondot jelentik (tej minőségi romlása, csökkenő mennyiség, korai selejtező fertőzési veszély). A probléma kezelésekor számos szempontot kell figyelembe venni: hajlamosító tényezők kiküszöbölése, biológiai védekező mechanizmusok támogatása, szárazra állítási módok, a szomatikus sejtszám alakulása. Ez utóbbi a tej minősítésében meghatározó, vizsgálatok támasztják alá, hogy magas sejtszámot mutató állományokban az antibiotikum és enzim kombinációs kezelések esélyei a legjobbak. (Mastitis Veyx Fortissimus). A sejtszám csekélyebb emelkedésének eseteiben az enzimterápia gyakran önmagában is elegendő az értékek normalizálására.

Összefoglalóan megállapíthatjuk, hogy a mastits elleni küzdelemben a gyulladásos termékek bontása, az ödéma mérséklése, a fájdalom csökkentése, a hatóanyagok szétosztásának elősegítése révén az enzimtartalmú tőgykészítmények hatékony segítséget nyújtanak mind az acut, mind a szubklinikai esetek kezelésében.

Dr. Gyökeres Sándor