Kullancsvész I.

Az állatorvos tanácsai

Kullancsvész I.

Hazánkan mintegy 36 kullancsfaj él. Közülük a legnagyobb létszámot és földrajzi elterjedését az Ixodes Ricinus nevű faj mutatja, amely országszerte előfordul a cserjés erdőségekben és a városok zöldövezeteinben egyaránt. A páratelt, dús növényzetű környezetet, elsősorban a vízpartokat kedvelő Dermucentor Reticuláris egyedszáma is gyorsan emelkedik, gondoljunk csak a korábbi évek, vagy  a jelen hazai ár- és belvízviszonyaira.

Az elmúlt időszak enyhe telei ugyancsak kedveztek a kullancsok elszaporodásának. Az elmaradt kemény fagyok nem ritkították jelentősen az életképes peték számát. Mindezek következményeként idén az élősködő ízeltlábúak valóságos inváziójára számíthatunk.

A kullancsok - egyedfejlődésük során - több állatból is vért szívnak. Ebben nem a csípés vagy a vérvesztés a veszélyes, hanem az,  hogy a kórokozók mikroorgamiuzmusokat vesznek fel és adnak tovább. ha a kullancs hordoz valamilyen betegséget kiváló ágenst, nyálától a szúrás során a bőr szúrcsatronáján keresztűl fertőződhetnek az ember és kedvenc háziállatai. A kóranyagot a kullancsok egyéb váladéka, bélsara is tartalmazhatja, amely beszáradva is megőrzi fertőzőképességét, és szájon keresztűl felvéve, belélegezve, esetleg bőrsérülésekbe kerülve fertőz.

A mi éghajlati viszonyaink között a különböző kullancsfajok által közvetített jelentősebb betegségek: a Lyme-kór, a kullancs echephalitis, a Tularémia, és a Babesiosis. A kullancsok életciklusának megfelelően, jelentkezésükre leginkább a tavaszi és az őszi időszakban számíthatunk. Szórványos  esetben nyáron, de egyre gyakrabban enyhe teleken is előfordulnak. Az ízeltlábú vérszívók a meleg és szagingerek hatására lendülnek támadásba. Ez a magyarázata, hogy fölös mennyiségű fokhagyma vagy B-vitaminok fogyasztása a kiváltott illatok okán bizonyos védelmet nyújthat.

Fontos felismerés, hogy a kullancsok megtelepedését követően a fertőző ágensek átviteléhez bizonyos időre, általában 24 órára is szükség van. Ennek értelmében a cél a vérszívók távoltartása, illetve a megtelepedett ízeltlábúak gyors elpusztítása. Erre ma már hatékony szerek állnak rendelkezésünkre, nyakörvek, spray-k, újabban bőrről felszívódó cseppek formájában.

Ezek a korszerű készítmények, hatóanyaguknak megfelelően, akár több hónapig tartó védettséget is biztosíthatnak. Vigyázat, csak megbízható helyről származó, minőségi terméktől várhatunk eredményt.

A kullancsok kedvenc állatainkat elsősorban a Babesiosis és a Lyme-kór által veszélyeztetik. E megbetegedések jellegzetességeit a következő részben ismertetjük.

Dr. Gyökeres Sándor