Kullancs-kórok

Az állatorvos tanácsai

Kullancs-kórok

A kullancsok által terjesztett betegségek közül humán egészségügyi jelentősége folytán a vírusos hátterű agyhártyagyulladás, és a Borreliák okozta Lyme-kór kiemelkedő jelentőségű. Állategészségügyi szempontból a vírusos agyhártyagyulladás nem okoz gondot, de a Lyme-kór - csakúgy mint az embereknél - az ebeknél is terjedőben van. Diagnosztizálása a változatos tünetek - ideggyulladás, izületi gyulladás, szívgyengeség - miatt meglehetősen nehéz. Fontos a kórelőzmény a csípés helyén kialakult helyi gyulladás észlelése, így az időben elkezdett antibiotikumos kezeléssel a kórokozó elpusztítható.
A kullancs-vektor közvetítésével terjedő fertőző betegségek közül állatorvosi megközelítésben a kutyákat megbetegítő Babesia Canis nevű véglénynek van legnagyobb jelentősége. Ez részben adódik a kór súlyos, legtöbbször halálos lefolyásából, részben mind szélesebb körű elterjedéséből. A Mecsek környéke is a különösen fertőzött területek közé tartozik és újabban mintha a kullancsszezon sem korlátozódna a tavasz és őszi időszakra, egész évben előfordulnak babesias megbetegedések.

Mintegy öt-húsz napos lappangási idő után jelentkeznek az első tünetek. A véglény a vörös vértestek pusztulását okozza, ennek következtében az állat elerőtlenedik, ami különösen a hátsó végtagok gyengeségében jelentkezik.
A heveny esetekre jellemző a magas, akár 42 fokos láz. A nyálkahártyák porcelánfehérré, majd a kór előrehaladtával sárga színűvé válnak. Jól észlelhető az egyre sötétedő, szinte vérre emlékeztető vizelet. Elhúzódó esetekben súlyos vese- és májkárosodással számolhatunk. A betegség gyanúja  esetén azonnal forduljunk állatorvoshoz, hogy a gyors elhullás, illetve a szövődmények megelőzése érdekében mielőbb megkaphassa az állat az ellenszert.
Ez az injekció magasabb dózisban megelőzésre is használható, mintegy háromhetes védelmet biztosít - nem a kullancsok, hanem a babesiosi ellen. Meglehetősen veszélyes szer, így folyamatosan nem alkalmazható.

A természetes átvészelés sem nyújt védelmet az újabb fertőződés ellen és a külföldön kezdeményezett vakcinás védekezések hatékonysága is kétséges.

Marad a kullancsok elleni védekezés. A meleget és szagingert érzékelő vérszívók támadó kedvét valamelyest csökkenthetjük intenzív illatú anyagok etetésével, de a B-vitaminos vagy fokhagymaszagú ebet később mindenki elkerüli.

Leginkább beváltak a különböző kullancsellenes cseppek, sprayk, nyakörvek. Az alkalmazott hatóanyagok megakadályozzák a vérszívó megtelepedését, illetve a megtapadt kullancs leesik, mielőtt fertőzött emésztőnedveit kedvencüknkbe pumpálná. Erre a rovar eltávolításakor is ügyeljünk, határozott húzással - legjobb kullancs-csipesszel - a potroh megnyomása nélkül végezzük. Kenőcsöket, olajat ne használjunk!

Nem minden kullancs hordoz fertőző ágenst, de a séta utáni alapos átfésüléssel talán épp egy ilyentől szabadíthatjuk meg négylábú társunkat.

Dr. Gyökeres Sándor