Így válasszunk!

Az állatorvos tanácsai

Így válasszunk!

Modernizált világunkban a TV távkapcsolója, a számítógép, mikróhullámú sütő mellett kell, hogy legyen valami mellettünk a természetből is. Ez az igény a legtöbb emberből nem veszett még ki és keresi a növények, még inkább az állatok közelségét. Azért, hogy minél több örömünk legyen a magunkhoz vett lényben - akár aranyhörcsög, akár német dog, - törekedjünk arra, hogy egészséges egyedet válasszunk. Jó ha szakember segít, de mi is sok mindent eldönthetünk.

Először is: mi az általános benyomásunk? Jól táplált, élénk, mozgékony, érdeklődő-e az állat, természetesen fajtájának megfelelően. E tekintetben van némi különbség egy boxerkölyök és egy ékszeteknős között. Vizsgáljuk meg alaposan az állat kültakaróját.

A fénytelen, borzolt szőr, toll, pikkely és bőr külső vagy esetleg belső kór tünete. Gombát, atkát, más kórokozókat sejthetünk a ritkás, kivilágosodott, esetleg hámló foltok hátterében és könnyen észrevehető a bolhásság is, ami jelzi , mennyit is törödtek eddig az állattal.

Alaposan nézzük meg  a szemeket, ami a lélek mellett az egészség tükre is. Sok minden kiolvasható az állat személyiségét illetően, de súlyos elváltozásokat, szemhéj-rendellenességeket, homályokat laikusként is észlelhetünk.

A bátrabbak tovább "vizsgálódhatnak". Nézzük meg a köldök tájékát, így "alulról is láthatjuk" az állatot és itt van leggyakrabban sérv, ami sajnos öröklődő, legalábbis a hajlam feltételnül. Nézzünk be az állat szájába, csőrébe, az elváltozások, például hasadék a szájpadláson, csökevényes állkapocs, fogrendellenesség, csőrdeformáció  - kis szerencsével észrevehetők.

Eddig eljutva, merészkedjünk tovább, lássuk a másik véget is! Megvannak-e az ivarszervek és a végbél, nincs-e hasmenésre utaló jel, aminek a legtöbb esetben igen súlyos következményei vannak.

Ha lehetőség van rá, tapogassuk körbe, húzkodjuk meg a végtagokat, meg van-e mind, nincs-e rajtuk rendellenesség, nyomkodjuk meg az izületeket, a gerinc vonalát, teknősöskön a páncélt. Tehát szánjunk rá most egy kis időt, hisz évekre, esetleg évtizedekre választunk és sok kellemetlenséget elkerülhetünk  egy kis odafigyeléssel.

Nagyon fontos dokumentum a kutyák és cicák esetében az oltási könyv. Figyeljünk, hogy ezt minden esetben állatorvos töltse ki, bélyegezze le, hisz felelősséget vállal a beavatkozásásért. A kontárok által végzett vakcinázás, féregtelenítés sehol sem elfogadott, nem hiteles tevékenység.

Legalább egy hétig ne vigyük sehova bemutatni a kedvencünket, ugyanis ha a kisállat már a vásárláskor beteg volt, az úgynevezett fontosabb kölyökkori betegségek ez időn belül kijönnek rajta.

Dr. Gyökeres Sándor