Hobbiló

Az állatorvos tanácsai

Hobbiló

Az utóbbi években hazánkban örvendetes módon terjedőben van a hobbilótartás. Egy-két állattól akár a kisebb ménesig terjedően is foglalkoznak lovakkal, úgy tenyésztés mint hobbilovaglás, versenyeztetés céljából. Hajdanán - lovas nemzet lévén - apáról fiúra öröklődött a lóval való bánásmód és tennivalók tudománya. Manapság sokan minden tájékozódás és előképzettség nélkül lépnek a lovasok világába. Minden állat, de a ló különösen megérdemli a gondoskodást, az igényes tartást.

Ennek a törődésnek a meghatározó eleme, alappillére egy jól felépített állat-egészségügyi technológia. Ennek betartása sok kellemetlenségtől kíméli meg a gazdát. Az ellátó állatorvos feladata a teendők meghatározása, de azért pillantsunk bele mit is kéne tenni.

Az állatok fertőző betegségtől való védelme az elsődleges teendő. A ló a tetanuszra különösen érzékeny. Négy hónapos kortól kétszer vakcinázva, majd  ezt évente megismételve immunizálhatjuk az állatot. Bizonyos esetekben szimultán oltás is indokolt lehet, mikor is az első oltással egyidejűleg tetanusz elleni szérumot is kell adni. A lóinfluenza fertőző vetélések és különböző vírusok légzőszervi megbetegedések ellen sem hanyagolható el, ha egészséges állatokat, és ezáltal megfelelő tenyésztési és versenyeredményeket szeretnénk elérni. Az oltóanyagokat a leírásnak megfelelően - általában a vemhesség kezdetén-, majd 3-4 hét múlva megimételve kell alkalmazni.

A csikókat először négy hónapos korban, majd 4-8 hét után újra kell oltani és ezt évente szükséges megismételni. Az alkalmi oltogatások nem, csak a helyesen végrehajtott vakcinázási programok biztosítják a szükséges védelmet.  Az esedékes oltások "elspórolása" , váratlan vetélések, légzőszervi járványok formájában megbosszulja magát.

A másik kiemelt tennivaló a féregtelenítés. A parazitákkal fertőzött rossz állapotú állat nem ad kielégítő immunválaszt, nem fejlődik megfelelően és a kólikás esetek jelentős hányadánál is ez a kiváltó ok.

A csikókat két hónapos korban kell féregteleníteni, majd ezt két hónap múlva indokolt megismételni. Vigyázat, ebben a korban még nem minden szer használható. A vemhes állatok kezelése különösen fontos. A legelőre hajtás elött és behajtáskor feltétlenül, de ha lehet, a legeltetési szezonban is végezzünk kezeléseket. Célszerű a különböző kémiai csoportba tartozó készítményeket évente rotálni.

Az állományba bekerülő új állat féregtelenítése, oltási programjának ellenőrzése és az egységes immunbiológiai állapot kialakítása alapvető feladat.

Dr. Gyökeres Sándor