Hidegben, hóban

Az állatorvos tanácsai

Hidegben, hóban

A tél komoly kihívás a szabadban élő állatok számára. A természet sokszínű választ ad: a fóka felhalmozott zsírréteggel, a sarki róka tömött bundával, a medve minimumra állított életfunkcióval  (és egy barlanggal) próbálja átvészelni a zordabb időket.


A környezetünkben élő állatok alkalmazkodása is szembetűnő. Az alacsony hőmérséklet kiváltotta stressz elhárítására működésbe lép a szervezet neurohormonális szabályzó mechanizmusa. Megnő a köztakaró hőszigetelő képessége, szőrzet sűrűbbé, hosszabbá, a bőr alatti kötőszövet vastagabbá válik, a bőr erek összehúzódnak,csökken a leadott hőmennyiség.


Az állat összekuporodik, a felborzolt tollazat, szőrzet közötti puffer levegő tovább növeli a szigetelés hatékonyságát. ha még ez sem elég , el kezd remegni ami a hőtermelés jelentős növelését szolgálja izommunkával. A hideg elviselésében a megfelelő elhelyezés és a tápláltság a meghatározó. Az ól, a box csak akkor véd, ha az állatra méretezett és jól szigetelt. Különösen az aljzatra figyeljünk - mi sem szívesen ücsürgünk  -10 fokban egy vashordó alján vagy a csupasz betonon. Biztosítsuk ajtó, pokróc segítségével a többé-kevésbé zárt teret, amit az állat be tud lihegni, testmelegével fel tud fűteni.


Fejletlen hőszabályozó rendszerük lévén különösen a fiatal egyedek érzékenyek a meghűlésre. A testfelület-testsúly aránya is meghatározó : egy dog a maga 50 kg -jával még meg sem érzi a mínuszokat amikor egy őzpincs (4-8 kg) már javában felvenne egy télikabátot. Ne szégyelljük, ha nagyon "cidrizik" adjunk rá!


A vizes kültakaró elveszti hőszigetelő képességét, ezért télen ne fürdessük állatainkat - ha feltétlenül szükséges alaposan szárítsuk meg. Ide kívánkozik: döntsük el időben, hogy például a kutyánkat télen kint vagy a lakásban tartjuk-e. Ha rövid időre beengedjük átmelegedni csak segítünk, ha egy bent tartott állatot amelyik nem  adaptálódott a kinti hideghez, tél közepén ridegtartásra ítélni , az végzetes lehet.


Az állatok hőtermelése izomremegéssel jelentősen fokozódik, ám ez több energia bevitelt is kíván - szóval a "fűtési költségeket" itt sem spórólhatjuk meg. Télen több táplálékot igényelnek kedvenceink, a magasabb energia tartalmú zsírok, szénhidrátok arányát növelni kell, az "aktív" tápokat részesítsük előnyben. Naponta többször etessünk, melegített, de ne forró ételt adjunk nekik.


A fagyos eledel torokgyulladást, gyomorhurut kiváltója lehet, lehűti az egész szervezetet - mi sem télvíz idején vágyódunk legjobban egy korsó jó hideg sörre. A gyakori hideg levegővétel vagy a hó- és jégevés is jelentősen növeli a gége-légcső-mandulagyulladás veszélyét.
Egy kicsit jobb kondíciójú vitaminokkal feltöltött állat a tél támadásait is könnyebben visszaveri.

Dr. Gyökeres Sándor