Gyomorcsavarodás

Gyomorcsavarodás

A leggyakrabban kutyában előforduló heveny, gyomorkitágulás és- csavarodás gyors lefolyású betegség. Az állatorvosi gyakorlatban a szakszerű gyógykezelés mellett is kétes kórjóslatú, gyakran 6-12 órán belül az állat elhullásával jár.

Az utóbbi időkben mind népszerűbbé váló, nagy testű őrző-védő fajták (dog, dobermann, rottveiler) veszélyeztetettek elsősorban, így a kórkép mind többszöri előfordulásával számolhatunk.

Az egyszerű gyomorkitágulás csavarodás nélküli formájával az ember, a ló és a sertés esetében is gyakran találkozhatunk. Kutyákban - a speciális anatómiai viszonyok miatt - ez a kitágult gyomor könnyen kilendülhet és 90-360 fokban megcsavarodhat. Úgy képzeljük el ezt a telt gyomrot, mint olyan függőágyat amely csak két végpontján rögzített és megfelelő súly , illetve lendület meglétekor átfordul.

A betegség egyik kiváltó oka tehát a telt gyomor. Rövid idő alatt nagy mennyiségű, könnyen erjedő, magas szénhidrát tartalmú takarmány  mohó elfogyasztása, melyet nagy mennyiségű ivóvíz felvétele követ, a típusos kórok. A száraz, extrudált gabonatermékek - amellett, hogy alacsony tápértékű - e  tekintetben különösen veszélyesek. Az érintett fajtákban napi többszöri etetéssel, kevésbé terimés, de annál értékesebb beltartalmú tápokkal mérsékelhetjük a gyomor függesztő szalagjainak túlnyúlását, amely a megelőzés hatékony eszköze.

Másik kiváltó, vagy már a kialakult helyzetet súlyosbító ok a közvetlen táplálkozás után produkált mozgás, játék, hempergés.  Ne himbáljuk a jelképes függőágyat, etetés után biztosítsuk az állatnak a nyugodt, zavartalan pihenés, emésztés feltételeit.

A kitágult és megcsavarodott, bemenetében és kimenetében egyaránt "lezárt" gyomor üregében rendellenes emésztési folyamatok indulnak meg, amelyeknek órák alatt súlyos helyi és általános következményeivel számolhatunk. A has pattanásig feszült, telt, hordószerű alakot mutat, az extrém módon kitágult gyomor nyomja a mellkasi szerveket, a lép "lefűződik", súlyos vérpangás alakul ki. Nagy mennyiségben termelődnek toxinok, a savbázisegyensúly felborulása és elektrolitháztartás zavara járul még a kórképhez, melyek végső soron a keringés heveny összeomlásához, azaz az állat elhullásához vezetnek.

A gyógykezelésben a gyomorszondázás és punkció, a savbázis és elektroliviszonyok stabilizálása az elsődleges, majd következhet egy jól felkészült sebészteam összehangolt munkája. A betegség igen gyors lefolyású, csak az idejében végzett műtéttől várható eredmény.

Dr. Gyökeres Sándor