Fogkövesség

Az állatorvos tanácsai

Fogkövesség

A köznyelvben fogkőnek nevezett, a fogakra lerakódó nyálkő a kedveltetésből tartott kedvenceinknél mind gyakrabban okoz problémát. Ez magyarázható a lágyabb, rágást nem igénylő tápok elterjedésével, az állatok életkorának kitolódásával és talán a fizikálisan hozzánk közelebb élő kutyákra, cicákra jobban is figyelünk. A folyamat a fog felületére rakodó lepedék megjelenésével kezdődik. A nyálban oldottszervetlen sók a foglepedékben kicsapódnak, megindul a fogkőképződés. A már kiterjedt felrakódás gombák, baktériumok tömegének melegágya, amelyek toxinjai károsítják a fogínyt, a szabaddá váló foggyökérhártya gyulladását okozhatják. A tartósan fennmaradó fogkövességínysorvadást, a fogak lazulását idézheti elő.  A különösen az uszkár kutyában gyakoru fekélyes szájgyulladás elsődleges hajlamosító tényezője a nyálkő.

A fogkőlerakódás kezdete a táplálási szokásoknak megfelelően változhat, de általában kétéves kort követően kezdődik. Elöszőr az alsó metszőfogak külső felületén barna elszíneződés látható a fogínynél, majda bűzös lehelet irányítja leginkább figyelmünket a problémára. A későbbiekben étvágytalanság, fájdalmasság, folyamatos bőséges  nyálzás, esetleg fogínyvérzés is megfigyelhető.

A fogkőeltávolítása megfelelő szakértelmet igényel, ezért állatorvossal kell elvégeztetni. Az állatot legtöbbször bódítják, majd foggyökér-fogó vagy a már létező speciális fogkő eltávolító eszköz segítségével a felrakódást lepattintják, illetve a fogínytől távolodó nyomással lefeszítik a fog felületéről. Terjedőben van, és némileg kíméletesebb az ultrahangos fogkőeltávolító készülékkel végzett kezelés.

A beavatkozás előtt fontos a szájüreg csíraszegénnyé tétele, de ezt az úgynevezett előkezelést az elfertőződések megelőzése okán a későbbiekben is célszerű folytatni. Az antibakteriális szerek közül erre a nyálban magas koncentrációban kiválasztódó széles spektrumú készítmények a legalkalmasabbak.

Mit tehet a gazda a megelőzés érdekében? A keméyn darabokból álló eledel, vagy a műcsont jó szolgálatot tesz, de a szóda-bikarbónátos ledörzsölés, vagy a citromsavas oldattal való tisztogatás ugyancsak lassítja a fogkövek kialakulását, elősegíti oldódásukat. Az állatpatikában és üzletekben már fogkefék és komplett fogápoló szettek is hozzáférhetők.

Dr. Gyökeres Sándor