Fogamzásgátlás

Az állatorvos tanácsai

Fogamzásgátlás

A párzás ösztöne a természet egyik alapvető parancsa. A parancsot teljesíteni kell, hiszen ez szolgálja a gének továbbvitelét, a faj fennmaradását.

A természetben jól működő rendszer szabályozza egy faj elterjedését. A környezetünkben élő kutyák, cicák esetében ez a feladat ránk hárul.

Hazánkban minden második emberre jut egy kutya vagy cica, ez igen sok, ebben jóval az EU-átlag felett vagyunk. A nemkívánatos szaporulat megelőzésének több módja ismert.

Legegyszerűbbnek tűnik a párosodás megakadályozása, az ivarzó állat elzárása. Vegyük azonban figyelembe, hogy a vágy igen erős motiváció, erősebb mint egy régi lánc vagy deszkaajtó és ha a fellegekig nem is, de a kétméteres dróthálóig bizonyosan felér. A bizonságos elkülönítés ezért nehéz. Segít, ha ilyenkor az ivari szagot elnyomó sprayt használunk és sétánk során kerüljük a "fiús helyeket".

A fenti tortúrát egyszer ajánlatos, végigcsinálni, mert a későbbiekben akár a műtéti megoldást, akár a hormonális védekezést választjuk, azok csak az első ivarzást követően javasoltak. A műtéti beavatkozás - petefészek vagy petefészek-méh eltávolítás - a végleges megoldást jelenti.  A műtéti kockázat hasonlóan más, sebészi beavatkozásokhoz: altatási szövődmények, vérzések, hasfali sérv, varratsipoly, összenövések, befertőződés.

A szakma szabályai szerint végzett operáció rizikója csekély. Az ivartalanítás következtében esetenként szőrhullás, önkéntelen vizeletürítés okozhat panaszt, de ez jóval ritkább, ha az első ivarzást követően történik a beavatkozás. Előfordulhat, hogy az ivartalanított állat ellustul. Vigyázzunk, ilyenkor könnyen elhízhat!

Az ivarzás felfüggesztése, illetve kiiktatási hormonkezeléssel, általánosan ismert, gyakori eljárás. Ez időleges és visszafordítható megoldás, hiszen a gyógyszerek adását elhagyva hetek vagy hónapok múltán újra indul a ciklus és egy-két ivarzást kihagyva az állat újra tenyésztésbe fogható.

A hormonok bevitele történhet depó-injekcióval vagy tabletta formájában, szájon át. Az injekció kényelmesebb, a tabletták jobban kontrollálhatók. Általánosan igaz, hogy minél kisebb hormonmennyiséget viszünk be egyszerre, annál kevésbé kell számolnunk a mellékhatások kockázatával.

A hormonadagot és a beadás optimális időpontját állatorvos határozza meg! Például ha az ovuláció már bekövetkezett, a tablettával éppen a fogamzást segítjük elő! Lehetőleg szexuálisan inaktív időszakban kezdjük az adagolást és időszakonként szüneteltetnünk kell.

Megeshet mégis, hogy pedigrés pudlinkat fasori keverék tisztelője hozza szégyenbe. A nem kívánt fedezést követően is van lehetőség a beavatkozásra, de csak néhány napig.

Az ilyen esetben alkalmazott készítmények kockázata nagyobb, ismételt alkalmazásuk során gyakran elhúzódó ivarzás, méhgyulladás alakulhat ki.

Dr. Gyökeres Sándor