Epilepszia

Az állatorvos válaszol

Epilepszia

A kora történelmi időkben hol mint démoni erők megszállotját félték, hol mint égiektől ihletett táltost tisztelték az epilepsziást. Bár az elmúlt pár ezer év alatt az ismeretek jelentősen bővültek e betegség körül, a mai napig sok a tisztázatlan kérdés.

Már a kór meghatározása is nehéz, de talán - "az olyan különböző eredetű agyműködési zavar, amely jellegzetesen ismétlődő rohamokkal jár" - elég jól definiálja a lényeget.

Az agy hibás működése következtében tehát ismétlődő rohamok, rángó görcsök jelentkeznek, amelyek gyakran eszméletvesztéssel is járnak. A két roham közötti időszakban a beteg tünetmentes, egészséges benyomást kelt. A görcsök jöhetnek ritkán, kéthavonta, félévente, de esetleg akár hetente is. Ezek legtöbbször naptári pontossággal ismétlődnek, máskor rendszertelenül lehet számítani a roham bekövetkeztére.

Embereknél és az állatok számos fajában is leirtak már a megbetegedést,amely egyben a kutyák leggyakoribb idegrendszeri betegsége is.

Az epilepszia lehet valódi, öröklött vagy másodlagos, szerzett. E formák elkülönítése meglehetősen nehéz. Bármely életkorban előfordulhat, de ebeknél általában 1-3 év között jön az első roham. Lényeges szempont az örökölhetőség - ilyen az epilepsziás esetek fele. Az érintett szülőktől származó egyedekben tízszer gyakoribb a kór jelentkezése. (A terhelt anyai vonal jobban örökít mint az apai.) Bizonyos fajtákban - labrador, retriever, belga juhász - halmozottan fordul elő.

Maga a roham a kutyában a következőképpen zajlik. A bevezető szakaszban - ami néhány perctől órákig is tarthat - az állat ideges lesz, nyugtalan, vonyít, remeg. Ezt követi a tényleges roham, amikor az oldalfekvésben rángógörcsökben fetreng, száját csattogtatja, esetleg ürít is. A néhány percig tartó görcs alatt az állat általában öntudatlan állapotban van. Következik a megnyugvási szakasz, ami órákig is eltarthat. Ilyenkor a kutya tudata lassan kitisztul, ijedt, mozgása még bizonytalan, gyakran sokat iszik.

A görcsroham súlyossága szerint lehet nagy roham és kis roham. A kezeletlen esetekben sajnos, az idő múltával a súlyosabb forma jelentkezik inkább, és az is egyre gyakrabban.

Mit is tehetünk? A roham alatt tulajdonképpen már semmit. Az állat öntudatlan, és ha óvatlanok vagyunk , akár meg is sérülhetünk tőle. Ha még időben észleljük a bevezető tüneteket, biztosítsunk "bélelt" helyet számára, de legalább vigyük el a méregdrága padlóvázát a közeléből.

A baj elmúltával a rémült állatot nyugtassuk meg. Érdemes feljegyezni, mikor történt, hogy zajlott le a roham. Nagyon fontos a kórelőzmény, ami az állatorvos diagnózisát segíti, de a betegség megállapításához röntgen, ultrahang, EEG, kiegészítő laborvizsgálatok is számításba jönnek. Görcsös rohamot más betegségek is kiválthatnak.

Például kölykökben hypoglykémia, a súlyos orsóféreg-fertőzés illetve ellés utáni kálciumhiányos állapot, vagy tetanusz, szopornyicás agyvelőgyulladás és számos gyógyszer , vegyszer is.

A megállapított betegségben eldöntendő kérdés, vállaljuk-e kezelést vagy sem. A jól beállított folyamatosan kontrollált megelőző gyógyszeres kezelés eredményre vezethet. A rendszeresen szedett készítményekkel a rohamok számát lehet mérsékelni, esetleg teljesen megszűntetni.

Dr. Gyökeres Sándor