Emulgeált vitaminok

Emulgeált vitaminok

Az intenzív állattartás során a környezeti tényezők változása, a természetellenes, zsúfolt tartás, a nem megfelelő klimatikus és higiénikus körülmények hatványozottan terhelik háziállatainkat. E mellett egyre emelkedő teljesítményt várunk el, mind többet és többet kell produkálni.

Ez a fokozottt igénybevétel nem csak az energia- és fehérje ellátás, hanem a megfelelő vitaminbevitel iránt is növekvő elvárásokat támaszt. Különösen igaz ez a gyors testsúlygyarapodás, a vemhesség, a laktáció folyamán, valamint baromfinál a tojástermelés időszakában.

A szükséges vitaminokat injekcióban - parenterálisan vagy szájon át - perorálisan aplikálhatjuk. Az olajos készítmények akár peros akár parenterálisan adva nehezebben szívódnak fel, a vizes oldatok reszorbciója kedvezőbb, viszont gyorsabban ki is ürülnek a szervezetből. A kolosztrumban és a tejben a vitaminok emulzióként vannak jelen, ennek jelentősége abban van, hogy a vékonybél falán át felszívódva közvetlenül a nyirokrendszerbe jutnak és innen szállítódnak tovább, a biológiai hasznosulása így a legkedvezőbb.

Az emulgeált vitamin oldatok használata (Bio-Weyx-In vitaminkoncentrátumok) azt a plusszt; a tökéletesebb felszívódást a nagyobb biológiai hasznosulást biztosítja. Ennek a közvetlen felszívódási módnak újszülött és növendék állatok esetében még nem megfelelően fejlett emésztőrendszer, valamint emésztési zavarok esetén különös jelentősége lehet.

Ebben a megközelítésben nem a takarmányok és kiegészítő adalékanyagok abszolut értelemben mért vitamin tartalma a döntő, hanem az állat által ténylegesen hasznosítható mennyiség.

Dr. Gyökeres Sándor