Ez az ajándék él!

Az állatorvos tanácsai

Ez az ajándék él!

Hosszas könyörgés, régen áhított vágy beteljesülése vagy szívdobbantó meglepetés - kis állatka mocorog az ajándékok között! Kinek teknős, kinek kanári, másoknak hörcsög, kiscica, netalán kutyakölyök. A túláradó öröm és a nagy fogadkozások ideje ez!

Az első nagy rácsodálkozás után azonban következnek a szürke mindennapok. A kiválasztott állatka bizony rendszeresen eszik, iszik - uram bocsá - bepisil (ez még csak kis dolog) és bizony beteg is lehet. Mire is figyeljünk, hogy a kezdeti akadályokat könnyebben vegyük?

Körülhatárolt, zárt térben tartott állatok esetében - legyen az kalitka, akvárium vagy terráium - viszonylag egyszerű a feladat. Szakirodalomból vagy szakembertől alaposan tájékozódjunk a kis lény tartási, táplálkozási szokásairól, a tisztítás, fertőtlenítés gyakoriságáról, az optimális hőmérsékleti és fény viszonyokról. Ha következetesen betartjuk az utasításokat és egészséges állatot vásároltunk, sokáig élvezhetjük lakásunkban a természet általunk választott kicsiny szeletét. Természetesen egy hörcsög tartása és egy igényes akvárium gondozása más-más szintű odafigyelést és ismereteket igényel.

A cicák, kutyák élettere általában nyitottabb, így környezetükkel való kapcsolatuk jóval összetettebb, éppen ezért az életesélyeiket növelő feldatok köre is szélesebb.

A táplálkozás itt is meghatározó. Ha lehet, az életkornak megfelelő beltartalmú, értékű eleséget adjunk, hiszen a szervezet eltérő igényeket támaszt például a gyors növekedés, vemhesség vagy egy létfenntartó állapot esetében.A kölyköket naponta többször, életkoruknak megfelelően kétszer-háromszor etessük, de a téli nagy fagyokban ezzel a kifejlett állatoknak is kedvezzünk! Ügyeljünk arra, hogy az ételt optimális hőmérsékleten adjuk!

A szabadban tartott állatok esetében az ól, de különösen annak aljzata legyen megfelelően szigetelt és a dermesztő hidegben lógassunk például pokrócot a bejárat elé, hogy az állat be tudja lihegni a teret, valamint javítva a kinti mínusz tízes "félkomforton" . A fiatal állatok különösen érzékenyek a meghülésre, persze e tekintetben a husky vagy a komdor némi előnyt élvez a rövidszőrű törpe tacskóval szemben.

Feltétlenül végezzük el a kis állatok féregtelenítését. Valamennyi kölyköt orsóféreggel fertőzöttnek kell tekinteni, de a galandférgessék sem ritka.

A féregtelenítés saját érdekünk is. Fontos, hogy kölyökkorban háromszor, ezt követően három-négy havonta űzzük ki a gilsztákat.

Számos fertőző megbetegedés - a macsaknáthán át a parvótól a szopornyicáig  - is veszélyezteti kedvenceinket. Különböző, a pénztárcánkhoz szabott oltási programokkal hatékony védelemben részesíthetjük a kórokozókkal szemben úgy a cica -, mint a kutyakölyköket. A veszettség elleni oltás hatóságilag minden három hónapot betöltött eb esetében kötelező, és évente ismétlendő.

Az állattartási kultúra velejárója a külső élősködők elleni védekezés is. Elegánsabb a rendszeresen alkalmazott bolhanyakörv, spray vagy csepp használata, mint egy félig lekopaszodott, szenvedő állattal a rendelőket járni. Kínos és költséges is.

Más csak egy kis szoktatás, nevelés és hozzá végtelen türelem, aztán az utóbbiból még egy kicsi, és gazdagabbak lettünk. Volt még egy kis rendszeresség, gondoskodás  és lemondás, felelősség, összetartozás, némi kis személyiségfejlődéssel , aztán jöhetnek az önfeledt, közös játékok, a határtalan odaadó hála a szemében, és - engedtessék meg  - értetlenség az enyémben.

Itt van már ugyanis a jövő állata, a Japánból érkezett "tamagocsi". Azért a fentiekhez képest még egy árnyalatnyit csiszolni kell rajta - hol is a kőbaltám?

Dr. Gyökeres Sándor