A könnyebb, problémamentes ellésért

 Az állatorvos tanácsai

A könnyebb, problémamentes ellésért

A humán gyógyászatban a szülés megkönnyítésére és meggyorsítására használt spasmoliticum, a denaverin hidroklorid az állatgyógyászat területén is sikerrel alkalmazahtó. Hazánkban 1996-ban került forgalomba SPASMOTITRÁT néven a simaizomzatra speciális tónuscsökkentő hatással rendelkező készítmény. Az ellésre kész méhre fájdalomszabályozó  és elernyesztő hatással van, valamint növeli a lágy szülőút elasztikusságát. A fájás tevékenység optimalizálása és a cervix , hüvely és vulva tágolékunyságának elősegítése által az ellés könnyebbé válik, csökken a magzat és az anyaállat ellés miatti veszélyeztetettsége.

Szarvasmarha- és juhtartásban jól használható először szülő állatok esetében, vagy ellési komplikáció (rendellenes fekvés, méhcsavar) megoldására, amikor a szülőút tágasságát kell növelnünk.

Sertéstartásban, különösen az előhasi kocáknál alkalmazva a kitolási fázis megrövidül, csökken a halvaszületési arány. Idősebb kocáknál elhúzódó ellés esetén Oxitocinnal kombinálva kedvezően hat az ellés időtartamára. A készítmény külön előnye, hogy az Oxitocin túladadgolásából eredő méhizomgörcsöket megszünteti,megelőzi ezáltal a helytelen alkalmazásra visszavezethető, végső soron a méh idő elötti kifáradását okozó állapotot. A korábban kizárolagosan alkalmazott tónusnövelő szerekkel (pl. Oxitocin) szemben a SPASMOTITRÁT a lágy szülőút tágulását segítve, az ellési segítségnyújtás hatékonyságát megnövelve, új lehetőségeket nyit az ellések gyógyszeres levezetésében. Ott a helye nem csak az állatorvosi táskában , de a sertés- és szarvasmarhatelepek elletési technológiájában is.

Dr. Gyökeres Sándor