Elhízás

Az állatorvos tanácsai

Elhízás

Házi kedvenceinknél az elhízás legfőbb oka természetesen a kényeztetés. A gazdáknak oly sok örömet szerző társaknak finom falatokkal keresik a kedvét. Ám az állati szervezet belső igényét meghaladó, tartósan magas energiabevitel következményekkel jár. Megkezdődik a zsírlerakódás az izomrostok rovására.

Az elhízás oka lehet más is - például hormonális zavar - de ez sokkal ritkább. Esetenként bizonyos gyógyszerek hatásra is növekszik az étvágy. Döntő többségben mégis arról van szó, hogy az elhízás táplálkozási eredetű, az állat egyszerűen túl sokat kap enni. A mozgás hiánya csak tovább rontja a helyzetet és ez az állapot hamarosan visszahat - túltáplált kedvenc már nem is akar mozogni. A látványos elhízás hátterében gyakran az unalom áll - négylábú társunknak nincs más dolga, hát eszik. Gyakori hiba a kapcsolattartásnak az a formája, hogy az alamizsnáért kolduló "kis édest" napközben többször falatkákkal ajándékozzuk meg. Ez fontos, de de ne ez legyen az álattal való kontaktus alapja!

Az esztétikai kívánalmakon túl más okok miatt is gondot okozhat házi kedvenceink kövérsége. A túlsúlyos szív - és érrendszeri megbetegedéseket idézhet elő, mozgásszervi problémák, izületi károsodások az átlagosnál nagyobb mértékben jelentkezhetnek. A többletsúly cukorbetegségre hajlamosító tényező, ráadásul csökken az állat általános ellenálló képessége, gyengül a tanulékonysága, tempereamentuma, a párzási kedve, rövidülhet az élettertama. Nőstényeknél szaporodásbiológiai zavarok is jelentkezhetnek. Nő a műtéti kockázat is. E korántsem teljes felsorolás is nyugtalanító,  érdemes tehát tenni kedvencünk elhízása ellen.

A megelőzésben az étrend kialakítása a meghatározó. Ha a megelőzéssel elkéstünk, és már szemmel látható az elhízás, jöhet a fogyókúra. Fontos a fokozatosság. A kúra ideje alatt a csökkentett energiabevitel mellett nagyon kell figyelni a vitamin- és nyomelem -kiegészítésre. Az állatok számára szükséges ilyen kiegészítők ma már minden állatpatikában és szakboltban kaphatók. A fogyókúra idejére kényelmes és megnyugtató megoldás, ha a táplálkozástanilag szakszerűen összeállított fogyasztó tápok közül választunk.

Dr. Gyökeres Sándor