A bűzmirigy

 Az állatorovos tanácsai

A bűzmirigy

A végbélnyílás külső részén, ahol a nyálkahártya a bőrbe megy át, nagyszámú verejték- és faggyúmirigy található. a kutyára jellemző, hogy a végbél külső vége előtt néhány milliméterrel, egy-egy gombostűfejnyi nyílás láthtó - ezek a kétoldali végbélzacskók kivezető járatai. De csak jobb esetben kivezető járatok, mivel igen gyakran eltömődnek, sok kellemetlenséget okozva az állatnak és a gazdának egyaránt. Ha egyszer már előfordult az elzáródás, akkor az esetek nagy részében sajnos ismétlődni fog.

A végbélzacskók normálisan borsónyi-babnyi képletek, amelyek székelés közben a tartalmukat a bélsár felületére ürítik. Ha a kivezető járatok eltömődnek, a váladék pang, benne a baktériumok elszaporodnak, a mirigy és később a környéke is gyulladásos állapotba kerül. A végbél körüli szövetek izgalma "szánkázásra" készteti az ebet, ami még tovább növeli a befertőződés lehetőségét, hiszen a nyílás kifordul és ezáltal a kórokozók szinte bepréselődnek.

Az érintett testtájat az állat kezdetben gyakran nyalogatja, később az megduzzad és fájdalmas tapintásúvá válik. Pedig meg kell tapogatni, sőt alaposan ki is kell nyomkodni a kóros tartalmat, aminek nem örül sem az eb, sem a "nemes műveletet" végző kozmetikus vagy állatorvos sem.

A kezeletlen, elhanyagolt esetek, súlyos bőrelváltozások, nehezen gyógyuló ekcémás folyamatok elindítói lehetnek. A bélsárürítés fájdalmassága miatt gyakran következményes bélpangás is kialakulhat. Extrém esetben a zacskó gennyes tartalma a bőrön keresztűl, feltörési nyílásokon ürül ki, sipoly-járat keletkezik.

Elkerülendó a bajokat, etessünk több csontot, mozgassuk többet kedvencünket, rendszeresen ellenőriztessük az érintet területet.

Ha ebünk mégis intenzívebben érdeklődik hátsó fertálya iránt, esetleg lehellete bűzössé válik vagy "popsizni" kezd, gondoljunk erre az eshetőségre is, és vigyük el egy rendelőbe. Ott tisztázzák a probléma eredetét, és ha a bűzmirigy az ok, szakszerűen ellátják az esetet. A rendszeres helyi kezelés, antibiotikumos feltöltés általában elegendő.

Dr. Gyökeres Sándor