Bőrgombák

Az állatorvos tanácsai

Bőrgombák

A háziállatok gombás bőrbetegségeit leggyakrabban Trichophyton és a Microsporon nemzetségbe tartozó mikroszkopikus méretű fonalas gombák okozzák. A betegség emberre is átterjedhet.

Állattenyésztési munkaterületen dolgozók között a borjak tarlósömöre okozta jellegzetes bőrelváltozás egyre ritkábban, de a mai napig előfordul. Mind gyakoribb a közvetlen környezetükben élő, velünk szoros kapcsolatban lévő kedvencként tartott állatok által közvetített fertőzés. Kutyákon és cicákon a Dermatomycosisok a bőr felszínén, a szőrszálakon, a szőrtüszőkben, a hallójáratban és a karmokon is okozhatnak elváltozásokat. A klinikai tünetek leggyakrabban a fejen, a fültőnél és a pofákon mutatkoznak. Jellemző a kerek, szőrtelen folt és a szőrhullás. A ritkult területek széle gyakran vöröses. A beteg bőrterületek általában nem viszketnek. Jellegtelen alakú, korpásodó vagy pörkösödő ekcémára emlékeztető elváltozások is lehetnek gombás eredetűek. Elsősorban kutyán a baktériumos társfertőzés is gyakori. Biztos diagnózis csak laboratoriumi vizsgálattal kiegészítve állapítható meg.

A lappangási idő néhány naptól több hétig is terjedhet. legyakoribb az állatról állatra történő fertőződés, de bolhák, egerek, tisztító és szállító eszközök is átvihetik a kórokozókat. A fő terjesztők a látensen fertőzött idősebb macskák.

A betegség lefolyásában a szervezet ellenálló képességének döntő szerepe van. A fiatal, legyengyült vagy hiányosan táplált egyedek fogékonyabbak. A táplálék megfelelő fehérjearánya, a szükséges vitaminok és telítetlen zsírsavak bevitele nagymértékben befolyásolja a tünetek súlyosságát.

A túl ritka fürdetés, szőrzetápolás vagy éppen az erős szerekkel végzett gyakori fürdetés kedvez a gombák elszaporodásának. A rosszul szellőző, nyirkos, fényszegény tartási hely tovább ronthatja a helyzetet.

A gyógykezelés hatékony készítményekkel is hetekig eltarthat. Kevés kisméretű góc esetén a helyi beavatkozás is eredményes lehet.

Az elváltozott területen és környékén lenyírjuk a szőrt és az egész kikerekített részt kezeljük. Humán gombaellenes szerek használata az eltérő érzékenységi rekciók miatt nem javasolt.

Súlyos gombásodás esetén, alapos fürdetés mellett belsőleg használatos készítmények adagolása is szükséges.

Fontos a környezet fertőtlenítése is, hisz a gombaspórák hosszú hónapokig fertőzőképesek maradnak.

Emberre átterjedve általában a kisgyermek karján, arcán láthatunk kerek kipirosodott foltokat vagy a fejen foltokban hajhullást. A kölyökmacsak a leggyakoribb közvetítő.

Semmi pánik, az elváltozások a szokásos helyi kezelésre jól gyógyulnak.

Dr. Gyökeres Sándor