Bőrfertőzés

Az állatorvos tanácsai

Bőrfertőzés

A nyári időszakban a bőrbetegségek száma ugrásszerűen megnő. Kedvenceik körében a kutyák gennyes bőrgyulladása, a pyoderma jelenti az egyik legsúlyosabb gondot.

Az egészséges bőrön található baktériumflóra védettséget nyújt az idegen baktériumok ellen. Ha azonban ezeknek a mikroorganizmusoknak a finom egyensúlya felbomlik, védekező szerepüket nem tudják ellátni. A kórokozó baktériumok elszaporodnak és a bőr felső rétegén áthatolva gyulladásos folyamatokat, bőrfertőzést idéznek elő.

A pyoderma ritka kivételektől eltekintve másodlagos betegség, azaz valamely kiváltó ok teremti meg a feltételeket, a kórokozók -leggyakrabban a Staphylococcusok - támadásához. Az elváltozások korlátozódhatnak a bőr felszínére, de a gennyes gyulladás a mélyebb rétegekre is átterjedhet. Az előbbire jellemző példa, mikor a meleg, párás környezetben a hosszú, gondozatlan, szennyezett szőr alatt a bőr "kipállik".

A bőr felső rétegébe hatolhatnak a bacilusok, ha az állat állandóan vakaródzik, bőrfelületét felsérti, nem hagyja begyógyulni. Ennek oka elsősorban a bolhásság, de lehet fülgyulladás, bűzmirigy probléma vagy egyéb allergiás ok is. Az egymással érintkező felületek, az úgynevezett bőrredők kitűnő táptalajok a mikróbák számára, ezért néhány fajta különösen veszélyeztetett. Például a sharpei-ek, de a spánielek ajakredőiben is gyakran jelentkezik felületes gyulladás.

A komolyabb esetekben a gennyes folyamat a bőr mélyebb rétegeit, akár a bőralatti kötőszövetet is érintheti. A gyógyulás hegesedéssel történik. Ilyenkor a kiváltó ok lehet egy súlyosbodó, kezeletlen felületi gyulladás, de bőrgombásodás, atkásság (demodicosis) idegen tárgyak befúródása, esetleg hormonzavar is. Speciális forma az ujjak között gyakorta jelentkező elváltozás, amely toklászfúródás vagy unalomból történő kinyalás következménye.

A gyógyítás ijesztően hosszadalmas lehet, ezért mielőbb kezdjük el, forduljunk állatorvoshoz. Fürdetők, gyógysamponok helyi alkalmazása mellett a felületi eseteknél négy-, a mélyebbre terjedőknél akár hathetes antibiotikumadagolás is szükséges. Fontos, hogy a kezelésen túl, a betegség hátterében lévő okot (bolhaság, toklász stb.) is feltétlenül meg kell szüntetni.

Ha ez nem történik meg, fáradtságos és költséges munkálkodásunk kárbavész, mert a látszólagos gyógyulást követően hamarosan ismét kiújul a betegség. Sajnos ez gyakorta megesik. Hasznosm ha a bőr ellenálló képességét a kúra idején, de megelőzésképpen is bőrvédő vitaminkészítményekkel támogatjuk.

Rendszeres fürdetéssel, szőrzetápolással, a külső élősködők elleni megfelelő védekezéssel elkerülhető a bőrfertőzések döntő többsége.

Dr. Gyökeres Sándor