Bolhagondok

Az állatorvos tanácsai

Bolhagondok

Az esős, meleg, párás időjárás következményeként igen sok a bolha kutyán, cicán egyaránt. Bár állatfajonként különböző bolhafélék telepednek meg, azért a vendégjárás általános, így a nadrágkorcában mi is hazavihetjük a csípős vendéget.

A kifejlett egyed 4-12 hónapig él és fenti kedvező körülmények között napi 40-50 petét is rakhat. A peték a gazdaállatról lehullva a környezetben lárvává alakulnak és résekbe, szönyegek rostjai közé húzódnak. Itt körülbelül 10 nap után érik el az igen ellenálló, egy héttől akár egy évig is eltartó bábállapotot. ebből alakul ki bizonyos stimuláló hatásokra a kifejlett rovar. Egy adot területen a bolhapopulációnak csk mintegy 5 százaléka van ebben a "mozgékony" stádiumban.

A bolha kártétele nem korlátozódik csupán a táplálékul szolgáló vér szívására. A szőrzet közötti mászkálás, vérszívás viszkető érzéssel jár, ami nyugtalanítja az állatot, de a bolha ragályanyagok terjesztője, és galandférgek közitgazdája is lehet.

A legtöbb bajt mégis a bőrbántalmak okozzák. A csípés következtében allergizálódott állaton bőrgyuladás (ekcéma) alakul ki és az így érzékennyé vált bőrön akár egyetlen újabb csípés után is jelentkezhetnek a jellegzetes tünetek. A klinikai kép válrób pörkök, gyakran a háton és a faroktő előtt kiterjedt, nedvező hámfosztott terület - és mindez szinte percek alatt létrejöhet. Ezeket a területeket az állat vakarja, nyalogatja, így másodlagos fertőzésekkel is számolni kell. A macskáknál inkább csak apróbb pörkök találhatók a bőrön, és a vakarózás sem ér el olyan súlyos fokot, mint a kutyáknál.

A már kialakult súlyos ekcémás elváltozások kezelése állatorvosi feladat. Egy kopasz ebbel a rendelőket járni meglehetősen kínos és költséges is, ezért a megelőzésre fordítsunk több gondot.

Az állatot meg kell szabadítani a bolháktól, meg kell akadályozni az újrafertőződést és bolhamentessé kell tenni a környezetét. A bolhátlanítás viszonylag egyszerű, samponok, fürdetőszerek, sprayk, cseppek széles választéka áll rendelkezésünkre.

A tartózkodási helyét alaposan takarítsuk ki. Az adott környezetre adaptáltan bolhaírtó porokat, sprayket, lemosókat használunk.

A hosszútávú védekezés hatékony eszközei a bolhák fejlődési ciklusába avatkozó, szájon át adható készítmények.

Ha több állatunk van, valamennyit egyszerre kezeljük. A visszafertőződés veszélye még így is fenn áll. Ezért a legbiztosabb védelem valamilyen tartós hatású szer alkalmazása spray, nyakörv.

Dr. Gyökeres Sándor