Az előnevelt

Az állatorvos válaszol

Az előnevelt

A naposcsibe-nevelés környezettel szemben támasztott magas követelményszintjének számos buktatója van. Az egy-két napos állatok fokozatos stresszérzékenysége miatt a legtöbb kistermelő és háztáji gazdaság tulajdonosa előnyben részesíti a három-négy hetes, már ellenállóbb csirkék beállítását.

Ez a mind általánosabb gyakorlat sem nélkülözheti az odafigyelést és a gondoskodást, hiszen az intenzíven tartott kis állatok új környezetben általában jóval extenzívebb viszonyok közé kerülnek. Bár ellenállóbbak, ám az optimális termelési környezet durva megszegése nálunk is megbosszulja megát.

Már a vásárlásnál sok minden eldől. Csak megbízható helyről érdemes beszerezni az állatokat. A pestis és Gumboró elleni vakcinázás - lehetőleg kétszer - feltétlenül szükséges.

Fontos, hogy a csirkék egy helyről származzanak. Ez a fertőző betegségek terjedése, iletve az egységes immunbiológiai állapot szempontjából lényeges szempont.


Ellenőrizni kell a szállítás körülményeit,ugyanis egy kiadós megfázás nem sok jóval kecsegtet. A csirke far-része sok mindent elárul. A lucskos tollazat a bélhurutot, a vércsíkos bélsár a coccidiosis előretörését valószínűsíti.

A kiválasztott állományt gondos előkészítés után érdemes fogadni. Frissen kimeszelt, fertőtlenített ólban, az idősebb generációtól izolálva kell nekik helyet teremteni, hogy a jelenlévő fertőző ágensek, baktériumok, férgek minél később és minél kisebb mennyiségben találkozzanak az új jövevényekkel.

A csupasz beton aljzat nem jó neki. A beton ugyanis jó hővezető, és a kis állatok talpát is felsérti. A homokkal és fűrészporral az a baj, hogy alul mindig nedves marad. Ezért a legalább tíz centiméter vastag, aprított szalma vagy faforgács a legszerencsésebb alom.

A csirkék nagy fokú hőlabilitása ugyan a második hét végére meg szűnik, de azért kortól függően 20-22 Celsius fokkal és 70-80 centiméterre felfüggesztett infralámpával  várjuk őket! Később, ahogy gyönyörködünk bennük, úgyis jelzik mit szeretnének. Összebújnak az infra alatt ha fáznak, és kifekszenek pihegni , ha melegük van.

Egy-egy állatra megfelelő alapterület, elegendő etető- és itatóhely jusson! Ha ezt nem biztosítjuk, a csirkék állandóan zavarják egymást és gyorsan kialakul a kannibalizmus. Jól tisztítható és fertőtleníthető etető- és itatóedényeket tegyünk eléjük, hogy az állatok minél kevesebbet tudjanak belőlük kihordani.Az alomban bomló fertőzőtt takarmány bélgyulladást idézhet elő. Ezért az etetők pereme a csirkék hátmagasságában legyen, az itatók alá praktikus tálcát helyezni, ami az elcsurgó vizet felfogja.

Törekedjünk a biológiailag teljes értékű takarmány etetésére. A takarmányoztatás mindig fokozatosan történjen. Ez különösen áll a zöld etetésre. A költségeket mérséklendő a tápok "hígítására" a kukorica és a szója kiváló, a gabonafélék és a napraforgó csak bizonyos mennyiségben.

Ilyenkor a makro- és mikróelemeket, vitaminokat  is felhigítjuk, ezért szükséges a pótlásuk. Ásványianyag-kiegészítők és vitaminkészítmények igen széles köre áll rendelkezésünkre, ám akár rendszeresen, akár kúraszerűen használjuk őket, jó, ha szakember tanácsa szerint tesszük.

Stresszhelyzetekben - szállítás, megfázás - után a  Lactobacillus készítmények a bélflóra stabilizálásával, az összehúzó hatású szerek a hasmenéses kórképek kivédésével jó szolgálatot tehetnek.

Dr. Gyökeres Sándor