Atkás?

Az állatorvos tanácsai

Atkás?

Ma már tudjuk, hogy szinte valamennyi kutya szőrtüszőiben, faggyúmirigyeiben megtalálható a Demodex canis nevü atka. A kölykök anyjuktól fertőződnek a szülés utáni első napokban. Az atkák azonban csak ritkán szaporodnak el annyira, hogy klinikai tünetekben is megnyilvánuló betegséget okozzanak. Ennek oka nem minden esetben tisztázott de feltételezhető, hogy öröklött vagy szerzett immun hiányos állapot áll a háttérben.

Ha a szervezet védekező rendszere gyengül, az atkák intenzíven szaporodnak és megjelennek a jellegzetes bőrelváltozások. A tünetek lehetnek helyiek: a fejen,  lábvégeken szőrhiányos foltok alakulnak ki, a bőr kipirul, felülete pikkelyezik. A foltok kezdetben nem viszketnek.

Az általános demodicisis a bőr egész felületén jelentkezik, kiterjedt szőrtüsző gyulladás alakul ki. A bőr mélyebb rétegeiben a gennykeltő baktériumok is szaporodnak.

A kezeletlen állatok lesoványodnak, máj- és vese elfajulásban vagy sepsisben elpusztulnak. Máskor gyógyuló és visszaeső stádiumok követik egymást, mígnem a bőr vaskos ráncokat vet és elsötétedik. A talppárnákon és az ujjak közötti elváltozások többnyire az általános forma részeként jelentkeznek. Az atkák esetenként elsősorban a külső hallójáratban szaporodnak el, fokozott fülzsírtermelődést okozva.

A gyógykezelés összetett feladat. A külső élősködők elleni szerek az amitráz vált be legjobban, de súlyos esetekben először a peroxid  tartalmú lemosókat is használni kell. A másodlagos baktériumfertőzések leküzdése antibiotikumokkal történhet.

Fontos az általános ellenállóképesség javítása, jó minőségű eleség és megfelelő vitaminkészítmények adagolása. A kritikus időszakban alkalmazott fürösztő és vitaminkúrákkal megelőzhetjük a tünetek kifejlődését.

A macskákon élősködő Demodex cati ritkábban okoz gondot. Leginkább a perzsa és sziámi fajtákban a szem körül vagy a pofákon jelentkezik a szőrhiány, vagy a bőr korpázása. A gyógykezeléshez nem minden szer alkalmazható. A cica igen érzékeny a külső élősködők elleni készítményekre, azok mellékhatásai drasztikusabban jelentkeznek.

Dr. Gyökeres Sándor