A tüzelésről

Az állatorvos tanácsai

A tüzelésről

Újta tavasz, újra szerelem. Ismerősen hangzik kutyás berkekben, hiszen február március táján jelentkezik az évi első tüzelés, a legtöbb szukánál. Jellegzetesen kétszer ivarzó állatfajról van szó, általában hat havonta, két-három hétre megmámorosodik a kutyahölgy és programot csinál a gazdának. Az ivarérettséget 6-11 hónap között érik el. A kistesű fajták előbb, a nagytestűek később.

Ha ez 16-18 hónapos korig nem történik meg, hormonkezeléssel esetleg beindítható a ciklus, de az akupunktúrás ivarzás indukálás is segíthet.

A tüzelést jobb minél előbb észlelni, akár párosítani szeretnénk, akár épp ezt elkerülni.

Kedvencünk viselkedése megváltozik, nyugtalanabb lesz, gyakran és nagy ceremóniával vizel, azaz kelleti magát. Vizsgáljuk meg a  péra tájékát, amely a tüzelés kezdetén megduzzad, megnyúlik és belőle hígan folyó véres váladék ürül.

A 7.-11. nap táján ez a váladék besűrűsödik, "feltisztul". A szuka ezideig nem tűri a fedezést, a jellegzetes ivarzási szag azonban mint mágnes, vonzza a környékbeli kanokat. Ezt a "felvonulást" csökkenthetjük, ha a péra tájékát rendszeresen az erre szolgáló sprayvel kezeljük. A feltisztulás után a 9.-13. napon a péra kissé összeesik, a szuka fogamzó képes lesz, és mintegy 3-5 napig eltűri a fedezést.

Ilyenkor kell elvinni a kiszemelt kanhoz, illetve biztonságosan elzárni, ha nem szeretnénk kölyköket. Mindez igen egyszerűnek tűnik, de más a gyakorlat. A fenti időponttól jelentős eltérés lehet. Egyes egyedeknél akár már az 5. napon, másoknál a 21.-en lehet a szuka fogamzóképes.

Máskor a ciklus történései látszólag az eredeti mederben folynak a párosításból még sem lesz kölyök, ugyanis nem a tűrési időszaknak megfelelően történik a tűszőrepedés. Az első esetben akár maga a tűrési reflex is irányadó lehet, a másodiknál nehezebb a helyzet. Egy hüvelycitológiai vizsgálat azonban jól tájékoztat, sőt, hormonszint méréssel kiegészítve pontosan meghatározhatjuk a fedeztetés optimális időpontját.

Gondot jelenthet még, ha a kutyahölgy nem hajlandó párosodni a kiválasztott csupa champion-partnerrel, csak a szomszéd bizonytalan eredetű keverékkel - ja, a női lélek rejtelmei! Marad a "lefogás", végső esetben a mesterséges megtermékenyítés. 

És még itt essék szó a mondásról is, miszerint - kicsit megfésülve - az erősebb kutya párosodik. Természetes környezetben a kanok ugyan marakodnak , rangsorolnak, de a szuka választ. Rendszerint egy régi, ismert jóbarátot.

Dr. Gyökeres Sándor