A toklász

Az állatorvos tanácsai

A toklász

Az állatorvosi rendelők kutyapraxisában a nyárutó a toklászos esetek szezonja. Az egérárpa nevű gyomnövény virágzatának, kalászának egy része kiszáradva veszélyes fegyverré válik. Amibe belefúródik ez a hegyes kis növényi rész, - mint egy sokágú szigony - abban megragad és speciális felépítéséből adódóan mindig csak előrefelé képes haladni.

A toklász vándorlása egyrészt üreges szervekben - fülben, orrjáratban - másrészt a finom bőrrel fedett helyeken, így a lábujjak között, a hónaljtájékon, a lágyéki részeken történhet, ritkábban a szem kötőhártyazsákjában  vagy a fogínybe is fúródhat. A testidegen anyag helyi gyulladásos folyamatot indít el, amit másodlagos, bakteriális fertőzések súlyosbíthatnak.

A leggyakrabban érintett szerv a fül. Különösen hosszú, lelógó fülű kutyák veszélyeztetettek, mint ezt a spániel- és szettertulajdonosok jól tudják, de álló fülű, rövid szőrű fajtákban is előfordul. Ha a kutya a fejét  féloldalasan tartja, rázza - ezzel fájdalmat jelez - mielőbb forduljunk állatorvoshoz.

Műszerek nélkül a fülbe nyúlni és ott "vakon kotorászni" műhibának számít. A toklászt csak mélyebbre toljuk és a hallójárat is megsérülhet. Nyugodt körülmények között, sajnos gyakran csak altatásba, otoszkóp és speciális fülcsipesz segítségével távolítható el biztonságosan a baj okozója. Ha a friss esetet a fenti módon nem orvosoljuk, a mélyebbre jutott kalászrész - bár a tünetek átmenetileg enyhülhetnek - súlyos, idültté váló külső hallójárat-gyulladás kiváltója lesz.

A finom bőrű részeken befúródott toklászt esetenként nehéz megtalálni. A test mozgásának következményeként a csak előre haladó "szigony" hihetetlen távolságokra képes elvándorolni a bőr alatt. Az így létrejött sipolyjárat mindaddig gondot fog okozni, míg a mélyen rejtözködő kicsiny növényrészt el nem távolítják.

A lábujjak közét nyalogató, harapdáló ebeknél a "begyógyulni nem akaró" sebek esetén minden bizonnyal egy járat mélyén fogják megtalálni a baj előidézőjét. Megelőzésként séta után nézzük át a kritikus részeket, az ujjak közötti szőrt rövidre is nyírhatjuk.

A szünni nem akaró prüszkölés vagy egyoldalú, véres orrfolyás arra utalhat, hogy a felszippantott toklász mélyen akadt el, s csak műtéttel lehet eltávolítani. Friss esetekben - ha rárelünk - kivehetjük, és egy kis szerencsével az is előfordulhat. hogy az állat a garatán keresztűl lenyelheti.

Egyoldali erős hunyorítás, zárt szemrés, fájdalom esetén a szemet átvizsgálva a pislogóhártya alatt talált idegen test is gyakran veszélyes toklász.

Dr. Gyökeres Sándor