A táplálásról

A táplálásról

Mesterségesen kell táplálni a kutya-, cicakölyköket, ha az anyaállat nem képes a tejtermelésre, illetve kóros tejet termel, netán az ellésben elpusztul. Akkor is ez a megoldás, ha magas az alomszám, de mivel értékes egyedekről van szó, ragaszkodunk minden kis újszölötthöz.

Mit is tehetünk? Ha lehetőség van rá, legalább az úgynevezett föcstejet - amely az élet első hat-nyolc hetében megvédi a fertőző betegségektől  - kapja meg az újszülött.

Ezt a tejet ellés után 24-36 óráig hordozza az anyaállat, és a kölyök bélcsatornájából is csak ennyi ideig képes felszívódni. Ha erre sem volt lehetőség, akkor a különösen értékes egyedeknél ezeket az úgynevezett védő immunglobulinokat injekcióban is beadhatjuk - bár ez kissé költséges, hisz hat-nyolc hétig, az eredményes vakcinázhatóság kezdetéig, kell adagolni.

A kölykök táplálást - mint feladatot - azonos időben ellett, dajka-állat is teljesítheti és ha elfogadja a kis jövevényeket, minden  megoldódik.

Ha nincs ilyen szerencsénk, nekünk kell az anyatejet pótolni. Ezt megkísérelhetjük tehéntejből előállítani, de nem higítással, mint az a köztudatban elterjedt, hisz a tehéntej, eredetileg is körülbelül fele annyi fehérjét és zsírt tartalmaz, mint a kutya, cica teje és ezt zacskós, dobozos tej formájában a tejipar tovább higítja. Tehát inkább dúsítani kell, tojássárgája, méz, tejpor, kalcium, vitaminporok hozzákeverésével. Ezt a nem is olcsó procedúrát leegyszerűsíti ha megvásároljuk a kész kutya és cica tejporokat. amelyeket csak vízzel kell higítani. Így a lehető legtökéletesebb - szakemberek által előállított - és elérhető árú pót-anyatejet adagolhatunk.

Hát igen, ez fárasztó lesz!
Eleinte három-négy óránként kell a 38-39 fokra melegített póttejet speciális cumisüvegből - cicáknak esetleg szemcseppentőből - itatni. Az itatások közötti időt folyamatosan növelhetjük és a harmadik héttől a kornak megfelelő tápok etetését is elkezdhetjük.

A táplálás mellett fontos tudnivaló, hogy az újszülött állatok hőszabályzó mechanizmusa az élet első heteiben igen fejletlen, ezért tartsuk melegen és tisztán az almot.

Az elkülönítetten felnevelt egyedek szocializálódása - emberhez és fajtatársaikhoz való viszonya - külön fejezetet érdemel.

Dr. Gyökeres Sándor