A szuka fialása

Az állatorvos tanácsai

A szuka fialása

Ha a tavaszi zsongás reményét a szuka egészségben kihordta, a születés csodálatos misztériuma következik. A kutyára jellemző vemhességi  idő hatvankét nap,  de akár négy-öt napos eltérés is előfordulhat, mindkét irányban. A közeledő fialást jellegzetes tünetek kísérik. A has teriméjének változása, az emlők kifejlődése, a tej megjelenése. A kutya viselkedése is más lesz.

Az ellésnek három jól elkülöníthető szakasza különböztethető meg: az előkészítő vagy magnyílási szakasz, maga a kitolási szakasz és az utószakasz.

Az előkészítő szakaszban történik a szülőút savós beszűrődése, feltágulása. A péra jelentősen megduzzad, s a péra résből nyálka ürül. A mélyreható hormonális változások következtében az állat nyugtalan, hátát púposítja, gyakran vizel, néha fájdalmasasn nyög. Jellemző, és az ellés megindulását biztosan jelzi, hogy a testhőmérséklet legalább egy Celsius fokkal csökken, 37 - 37,5 fokra.

A megnyitó szakasz 6-12 órát vesz igénybe. Rövidebb, ha a vemhesség idején az állat tetszése szerint mozoghatott, tápláléka mennyiségi és minőségi szempontból megfelelő volt.

Elhízott vagy éppen hiányosan táplált egyedek esetén -, de akkor is ha a méhben az átlagosnál jóval több vagy éppen ellenkezőleg, csak egyetlen magzat fejlődik, vagy ha a szuka idősebb - a szakasz jelentősen hosszabb lehet.

A kitolási szakaszban, a fájások egyre kifejezettebbek, rendszeressé válnak. Az első magzat születését a pérarésben, hólyagszerű képlet megjelenése előzi meg. Közepes alomszám mellett, tíz-harminc percenként jön világra egy-egy újszülött. Egy-két óra eltelte után ugyanilyen hosszú pihenési idő következik. Magas alomszám mellett az utolsó magzatok ritkább időközönként jönnek világra, előfordulhat, hogy a kitolási fázis 24 óráig is eltart.

A magzatburok könnyen leválik, ezért legtöbbször a magzattal együtt vagy közvetlen utána távozik. Gyakori a burokban születés is, amit az anya rendszerint feltép. ha ezzel késlekedne, a burkot gyorsan fel kell vágni, hogy a kölyök meg ne fulladjon. Ilyenkor a köldökzsinórt - körülbelül két centire a hasfaltól - vágjuk át. A burok felfalása a szuka ösztönös viselkedése és jó hatású, de ha túl sokat eszik, bélhurutot okozhat.

Az utószakaszra a méh gyors összehúzódása jellemző, kipréselődik a magzatvíz, és a még bent rekedt burokdarabok, az anya szemmel láthatóan megnyugszik. A szülés zavarai számos okra vezethetők vissza. Ha csak egyetlen magzat van -, lévén a kutya többet szülő faj - a fialás élettani lefolyását ez rendszerint zavarja. Nagyfejű fajták kicsinyei - különösen a kistestűeknél - nehezen jutnak át a szülőúton. Fájásgyengeséget okozhat a túl sok magzat miatt kitágult méh, illetve ha az anya nem kapott elegendő ásványi anyagot, vitaminokat.

Gyakori hiba - a méh repedését vagy éppen korai kifáradását okozhatja - a mesterségesen adott oxytocin helytelen használata. Komplikált szülés esetén hívjunk állatorvosi segítséget, hiszen esetenként gátmetszésre vagy akár császármetszésre is szükség lehet.

Dr. Gyökeres Sándor