A szopornyica

Az állatorvos tanácsai 

A szopornyica

Kutyák, rókák, farkasok és menyétfélék vírusos megbetegedése, amely világszerte elterjedt, az ember azonban nem fogékony a kórokozóra. Térségünkben - az általánosan alkalmazott védőoltásoknak köszönhetően  - a nagy területen jelentkező, klasszikus szopornyica járványok már nem fenyegetik kedvenc ebeinket. Elszíneződött, hiányos fogzománcú kutyák - ami a kölyökkori, átvészelt fertőződés jellegzetes velejárója - szerencsére mind ritkábban láthatók az állatorvosi rendelőben.

A védőoltások széles körű elterjedését megelőzően - a természetes fertőződést követően - a kutyakölykök 50-80 százaléka elhullot a betegségben.

Olykor még a felnőtt egyedek is áldozatul estek, de legalább is maradandó, főként a légzőszerveket és az idegrendszert érintő egészségkárosodást szenvedtek.

A vírus nem csak az állatról állatra terjed, hanem ragály-fogó tárgyak útján is, így akár cipőnk talpán is hazavihetjük. A fertőződést követően három-hét nappal magas, 41 fok körüli láz jelentkezik, orrfolyással, torokgyulladással, kötőhártya-gyulladással, elesettséggel együtt.

Egy-két nap után kedvencünk állapota javul, látszólag gyógyulóban van, azonban nem ez történik. A betegségre jellemző kétfázisú lázgörbe második, már tartósan megmaradó hulláma két-három nap után jelentkezni fog. Ezt már a vírusfertőzéshez csatlakozó másodlagos baktériumfertőzések okozzák. A tünetek a megtámadott szerveknek megfelelően igen változatosak lehetnek.

A hurutos formánál a nyálkás, gennyes orrfolyás, kötőhártya-gyulladás és torokgyulladás észlelhető, a légzőszervi formára a tüdőgyulladás jellemző, de felléphet hasmenés, vesegyulladás, hólyagok, pörkök képződésével járó bőrgyulladás is.

A későbbiekben az idegrendszeri elváltozásokat kísérő görcsös rángások, bénulások kerülnek előtérbe és ezek a tünetek sajnos maradandóak.

A vírus ellen nincs gyógyszerünk. A már kialakult betegség esetén infúziók, antibiotikumok, vitaminok adagolása. magas tápértékű ételek etetése segítheti a gyógyulást. A bezegség kezdeti szakaszában jó eredményt várhatunk a speciális, ám borsos árú szérumoktól.

A költséges és gyakran kétes kimenetelű kezelések helyett a megoldást a ma már széles körben elterjedt vakcinás védekezés jelenti. Az egészséges és féregtelenített kölykök ismételt immunizálásával, a felnőtt állatok évenkénti, emlékeztető oltásával megbízható védelmet nyújthatunk kedvenceinknek.

Dr. Gyökeres Sándor