A mirigykór

 Az állatorvos tanácsai 

A mirigykór

A gazdasági haszonállatok létszáma sajnos valamennyi állatfaj tekintetében csökken, de üdítő kivétel a ló. Az állomány gyarapodásával a korábban ritkán diagnosztizált megbetegedések gyakorisága is nő - ilyen a lovak jellegzetes betegsége a mirigykór. A betegség világszerte előfordul elsősorban a fél-kétéves csikókban. A kórokozó a Streptococcus equi nevű ágens két alfaja.

Három-hét nap lappangási idő után a csikók étvágytalanok lesznek, majd savós, gennyes orrfolyás jelentkezik náluk. A baktériumok a torok és az orrüreg nyálkahártyájának gennyes gyulladását okozza. Innen a kórokozó bejut a fej és a nyak nyirokcsomóiba, azok elgennyesedését, később tágolyosodását, esetleg a mirigyek feltörését is kiváltja. Erre utal a betegség elnevezése.

Az esetek egy részében általános vérmérgezés okozza az elhullást, máskor a tüdőben, izületekben szétszóródó áttétek, gennyes tüdő- vagy izületgyulladás formájában jelentenek problémát.

A megbetegedett állatok köhögnek, a kifejlődött tályogok a takarmányt nehezen nyelik, gyakori szövődmény a végzetes üszkös tüdőgyulladás. Szerencsésebb esetekben a tályogok a torok felé vagy a bőrön át a külvilágra sipolyjárat útján feltörnek.

Idősebb lovakban rendszerint csak jellegtelen tünetek láthatók. Különös jelentősége lehet a betegségen már áteset, tünetmentes, de baktériumhordozó állatoknak, melyekkel egészséges állományokba cipelhetik be a kórokozókat. A mirigykór kialakulásához hajlamosító hatásokra is szükség van. A kór lefolyásának súlyosságát döntően befolyásolják mindazok a tényezők, melyek a légutak nyálkahártyájának károsodását vagy az általános ellenálló képességet csökkentik. Ilyennek tekinthető a megfázás, a huzatos, az ammóniás levegőjű istáló , a megeröltetés, a penészes takarmány. Más fertőzések - influenza, herpesz és egyéb vírusok - is állhatnak a megbetegedés kialakulásának hátterében.

Mi a teendő? A megelőzésben a hajlamosító tényezők kiszűrése a döntő. Fontos a megfelelő vitamin- és ásványianyag-ellátottság. Idegen származású lovak behozatala elött végeztessünk bakterológiai szűrővizsgálatot.

Ha a betegség már kialakult, az érintett csikókat ell kell különíteni, antibiotikum készítményekkel kezelni - erre általában jól reagálnak. Szükségessé válhat a már hulámzó, tapintható tályogok felnyitása, üregük fertőtlenítése.

Bár az emberben előforduló streptococcus-fertőzéseknek legtöbbszőr nincs köze az állatokhoz, a mirigykór kiváltói közül az egyik alfaj szórványosan, tünetekkel járó megbetegedést okozhat.

Dr. Gyökeres Sándor