A fülbajokról

Az álatorvos tanácsai

A fülbajokról

A külső hallójárat gyulladása - úgy a cicák, mint a kutyák esetében - a kisállatpraxis leggyakoribb kórformái közé tartozik. A komplex kóroktanú megbetegedés kialakulását számos kiváltó ok és hajlamosító tényező segítheti: idegen test (toklász), fülrühesség, trauma, allergia, hiánybetegségek, endokrin rendellenességek.

Az egészséges hallójáratban is megtalálható mikróorganizmusok és a gazdaszervezet védekező rendszere közötti egyensúly felborul. A fülhám nem tudja ellátni mechanikai, kémiai és immunológiai védő szerepét - kialakul a gyulladás.

A lógófülű és szőrrel benőtt hallójáratú fajták (spániel, uszkár, puli) különösen veszélyeztetettek, náluk legygakoribb a nemkívánatos "bevándorló"  a toklász. Ezekben a fajtákban a hallójárat szellőzése akadályozott, az emiatt is megnövekedett páratartalom a bőr fellazulásához és az ott élő - vízzel vagy porral bejutott - mikroorganizmusok kóros elszaporodásához vezet. A megnövekedett fülzsírtartalom ugyancsak kíváló táptalaj. A németjuhászok, belgajuhászok visszatérő fülbajának leggyakrabban ez a magyarázata.

Az esetek mintegy nyolcvan százalékában kenőcsös külső hallójárat gyulladás alakul ki - igen gyakran fürdetés után - amire az erős viszketés, barnás-feketés szín és az avas szag jellemző. Ritkább a gennyes gyulladás - gyakran a helytelen fültisztogatás okozza - ilyenkor azonban igen kifejezett a fájdalom. Az állat elesett, a fülből nyúlós, törmelékes, sárga váladék ürül.

Ez a típusú baj könnyen átterjedhet a közép-, illetve a belső fülre és komoly, már vissza nem fordítható következményekkel járhat.

A tünetek észlelését követően célszerű minél előbb beavatkozni, mert az idültté váló esetek nehezebben gyógyulnak, jóval gyakoribb a visszaesés, nem beszélve arról, milyen kínokat áll ki közben az állat.

Ha idegen test - például toklász - okozza a bajt, mielőbb el kell távolítani. Hályogkovács módjára, "vakon" ne turkáljunk a fülben, további hámsérüléseket okozva vagy a dobhártyát megsértve, csak rontunk a helyzeten. Állatorvosi rendelőben otoscoppal és speciális fülcsipesz segítségével végezhető el szakszerűen a beavatkozás,olykor csak bódításban.

Bőrtápláló- és védő készítmények adagolása mindenkor javasolt. Ha fülrühesség is fennáll, ezt célzottan, hatékony szerekkel kezeljük.

Elengedhetetlen a hallójárat tisztítása és szárítása. A rendelőkben és állatpatikákban kapható fültisztító folyadékok a gyulladás során felhalmozódott törmelék eltávolítását segítik. Ne használjunk olajos készítményeket vagy ezekkel átitatott vattát!

Mivel leggyakrabban vegyes fertőzéssel találkozunk, ezért baktérium és gombaellenes szert is tartalmazzon a tisztítás után alkalmazandó fülcsepp! A modern készítmények már ilyenek, viszketés- és gyulladáscsökkentő hatásuk is kifejezett.

Elhanyagolt, reménytelen esetekben a hallójárat műtéti feltárása is szóba jöhet. Az érintett fajtákban rendszeresen ellenőrizzük a fül állapotát és az állatorvos tanácsa szerint járjunk el!

Dr. Gyökeres Sándor