A bolhásságról

Az állatorvos tanácsai

A bolhásságról

A meleg, párás idő a bolhaszezon kezdetét jelenti. A kutya, macska bolháját külön fak okozza, de megtelepdhet rajtuk az ember bolhája is és ha ez a kölcsönös vendégjárás csak időleges is, jobb belőle kimaradni.

A bolha vérszívás viszkető érzéssel jár, de a bolhák ragályanyagok terjesztői, paraziták köztigazdái is lehetnek. Legtöbb gondot mégis a bolha nyálára kialakuló allergiás reakció okozza, már enyhe fertőzöttség esetén is súlyos bőrelváltozás - ekcáma alakulhat ki. Az elváltozást a demodikózistól, rühösségtől, tetvességtől és egyéb allergiás reakcióktól el kell különíteni  - a diagnózis felállítása és a kezelés már állatorvosi közreműködést igényel. A megelőzés érdekében kettős a feladat. Állatra és környezetére egyránt gondolnunk kell, hisz 5% kifejlett bolhára 95% pete, lárva, báb jut vagyis csak a jéghegy csúcsát látjuk. Egy alapos takarítás. a régi alom cseréje elengedhetetlen. Így az akár évekig is életképes peték számát lényegesen csökkenthethük. A lakásban spray-k, a kertben oldatok használata segít a mentesítési programban.

Az állatok rövidebb 1-2 hetes hatású fürdetőszerekkel, porokkal kezelhetjük, de a hosszú hatású spray-k, nyakörvek hatékonyabb eszközei a visszafertőződés elleni védekezésnek. Igen jól beváltak az úgynevezett  pour-on készítmények, melyeket praktikus használatuk tesz vonzóvá. A szájon át aplikálható szerek közül a mentesítés hatékony eszköze lehet a bolhautódok életképességét befolyásoló, végső soron szaporodási ciklusukat megszakító készítmény - melyet programszerűen, mintegy 6 hónapos időintervallumban alkalmazhatunk. A fegyvertár tehát bőséges, erre szükségünk is van, hisz bolháéknál 2 hetente kész a köbetkező ivarérett nemzedék.

A csípős vendég esetenként ellenállhat a támadásoknak - rezisztencia alakulhat ki egy-egy hatóanyaggal szemben - szakemberek tanácsa szerint, új készítményt kell kipróbálni.

Dr. Gyökeres Sándor