Húgykövesség

Az állatorvos tanácsai

Húgykövesség

Ha a vesék által kiválasztott ásványi sók oldhatósága valamilyen ok miatt csökken, kristályok formájában kicsapódik a vizeletből. A sók általában gyulladásos eredetű részecskék köré rakódnak, elsősorban a húgyhólyagban és a húgycsőben, ritkábban a vesemedencében.

A folyamat sokféle kiváltó okra vezethető vissza, de a folyadék hiányának, a mozgásszegény életmódnak. s a táplálék összetételének, ásványi anyag tartalmának döntő szerep jut.

A kicsapódott szilárd képletek homokszemcsényitől - diónagyságig változnak és különböző összetételűek lehetnek. Cicákban 90 százalékban struvit (magnézium-ammónia-umfoszfát)  képződik, de kutyákban is - az esetek 60 százaléka - ez a leggyakoribb. Ritkábban foszfát, oxalát, cisztin vagy húgysav kövek is kialakulnak.

A kémiai összetétel fontos, hisz a későbbi kezelés irányát ez szabja meg. Cicákban a kórkép elsősorban a kandúroknál igen gyakori - a perzsák szinte sohsem ússzák meg. Az ebek közül a tacskók, spánielek, uszkárok, dalmaták a leginkább veszélyeztetett fajták.

A nőstény állatokban a húgycső lényegesen rövidebb és tágulékonyabb mint a hímeknél. A hólyagkövek ezért általában minden gond nélkül szerencsésen kisodróthatnak. Esetünkben egy idült alsóhúgyúti gyulladás így is számolnunk kell.

A hímeknél rosszabb a helyzet, a kövek a hosszú, kanyarulatos húgycsőben fennakadhatnak és azt részben vagy teljesen elzárhatják. A következmény: veseelégtelenség, hólyagrepedés, "vizeletmérgezés".

A betegség tünete kezdetben a gyakori vizelés - csak kis mennyiségben ürül - a szobatisztaság elvesztése, erőlködés, a hát púposítása, véres vizelet megjelenése. Minél előbb forduljunk állatorvoshoz!

A gyógykezelés során katéterezéssel, hólyagöblítéssel a kisebb darabok eltávolíthatók, esetenként hólyag vagy húgycsőmetszés szükséges. Antibiotikumos kúrát hosszabb ideig kell folytani.

Nagyon fontos a kiválasztot vizelet mennyiségének növelése. Az állat előtt mindig bőven legyen ivóvíz, a száraz eledel etetése pedig tilos, mivel sok folyadékot szív fel és koncentrálja a vizeletet.

A megelőzés érdekében javasolt, a már kezelt állatoknál pedig feltétlenül szüksége az állatpatikában kapható, a kőképződést gátló tápok etetése.

E célból a házi koszthoz speciális tabletták is keverhetők, amelyek a vizelet pH-ját a megfelelő irányba tolják, csökkentve a kőképződés lehetőségét.

Dr. Gyökeres Sándor