Hőguta

Az állatorvos tanácsai

Hőguta

Az erős napfény közvetlen hatása, a 30 Celsius fokot meghaladó külső hőmérséklet - különösen magas páratartalom mellett - a környezetünkben élő állatok számára komoly veszélyt jelent.

A lezárt autóban vagy tűző napon hagyott kutya, macska súlyosan megbetegedhet. Kánikulában a megszokott munka vagy tréning is megárthat, de az öreg vagy szívbeteg állatok számára is komoly megterhelést jelent a nagy meleg.

A belső hőmérséklet 41 C fokot meghaladó tartós emelkedése tüdőödémához, a szívizomzat és a központi idegrendszer súlyos elváltozásaihoz, végső soron az állat elhullásához vezethet.

A fölösleges hőtől a ló izzadással igyekszik megszabadulni, a sertés és szarvasmarha erre már kevésbé képes, a kutya és a macska pedig gyakorlatilag nem tud izzadni.

A kisállatok szapora lihegéssel próbálják csökkenteni a hőtorlódás mértékét. A bőr és a nyálkahártyák erei kitágulnak. Ha a kompenzálás nem elég sikeres, az ijedt tekintetű állaton nagyfokú izgatottság, nyálzás, hányás majd a későbbiekben bágyadtság, tudatvesztés figyelhető meg. A nehezített légzés, savós orrfolyás már a kialakuló tüdőödéma jellegzetes tünete, az elhullás rángógörcsök kiséretében következik be.

Az odafigyelés, a megelőzés a legjobb védekezés. Klimatizált helyiségben, hűtött italunkat szürcsölgetve jusson eszünkbe, hogy a cica egyiptomi származék ugyan, és ott meleg van, de azért két órát 60 C fokban nem bír ki a kocsiban. A kutya e tekintetben jóval érzékenyebb, mindig biztosítsunk számára hűvös helyet és friss vizet.

A gyógykezelésben legelső teendő, hogy a beteg állatot a lehető leggyorsabban hűtsük le. Bőséges vízitatás , locsolás, fürdő, esetleg hideg vizes beöntés is szóba jöhet.Hasznos lehet a jeges fejpakolás is.

Az állatorvos feladata az állatok nyugtatása, sokktalanítása, a szapora légzés okozta pH-változás helyreállítása. A tüdőödéma megelőzésére vízhajtók, keringésjavítók alkalmazása szükséges.

Dr. Gyökeres Sándor