Diéta

Az állatorvos tanácsai

Diéta

A diéta nem feltétlenül azt jelenti, hogy gyötrelmes fogyókúrával topmodell formába hozzuk kedvenc állatunkat. Az orvostudomány meghatározott célokat szolgáló speciális étrendet ért alatta. A mielőbbi gyógyulás érdekében, számos betegségben szükséges, hogy a táplálék megadott összetevőit nagyobb koncentrációban vigyük be. Más esetekben úgy kell összeállítani az étrendet, hogy egy-egy anyagösszetevő csak kis mennyiségben, vagy egyáltalán ne legyen benne.

Mindezek a módszerek hatékonyan segítik az adott betegségben használatos gyógyszerek hatásait, vagy esetenként az egyedüli megoldást jelentik a kór kezelésében vagy a megelőzésben.

Az állatorvos által felállított pontos diagnózist követően javasolt diétát esetenként házilag is összeállíthatjuk. Néhány egyszerűbb esettől eltekintve ez meglehetősen pepecselős, idő- és anyagigényes művelet. Ezért mindinkább terjedőben vannak a nagy tápgyártók által előállított kész diétás termékek, konzerv, granulált táp, valamint diétás folyadékok formájában.

A rendelőkben és állatpatikában beszerezhető készítmények szigorúan ellenőrzött technológia szerint készülnek, hogy amintegy 40 féle diétás változat a lehető legjobban megfeleljen az adott betegség által támasztott étrendi követelményeknek. A diétás eledelek teljes értékűek, más tápanyagot, vitaminokat nem kell melléjük adni, sőt ez legtöbbször tilos is.

A fogyasztótápok energiában, kalóriában szegények, magas rosttartalmúak, minden nélkülözhetetlen összetevő - ásványi anyag, vitamin - és így tovább megtalálható bennük.

A diétás tápok legtöbbje ezzel szemben, igen magas tápértékű, hisza a beteg vagy lábadozó állat étvágytalan. így a felvett kismennyiségnek kell biztosítani az állat szükségleteit. Előfordul például gyomor- és bélbetegségek, műtétek után, hogy bizonyos ideig csak folyadéktárápia javasolt. Nézzünk néhány példát.

Hányással, hasmenéssel járó emésztőszervi megbetegedéseknél, ami a fiatal egyedeknél oly gyakori, a diétás ételnek zsírszegénynek, magasabb fehérje- és szénhidráttartalmúnka kell lenni, de jóval több ásványi anyagot, vitamint és elektrolitot is igényel. Ezt az étrendet 3-7 napig célszerű alakalmazni.

Máj-, vesemegbetegedések, húgykövesség esetén diétás táplálás már hosszabb ideig szükséges, akár a gyógyulás akár a későbbiekben a megelőzés érdekében. Szívbetegségeknél, cukorbetegségben a speciális készítmények tartós etetésére kell berendezkedni. Allergiás bőrgyulladás esetén a diétás táp mentes minden olyan anyagtól, amely valaha is kiváltotta ezt a megbetegedést. Ezért jól használható mind a terápiában, mind a diagnózis felállításakor.

Dr. Gyökeres Sándor